Connect with us

Maqedoni

Kërçova pa qendër për pacientët me Covid-19, të sëmurët trajtohen nëpër tenda

Published

on


Kërçova është qyteti i vetëm nga vendbanimet më të mëdha në Maqedoni ku nuk ka Qendër për trajtimin e pacientëve të infektuar me Covid 19, paralajmërojnë mjekët. Për më tepër, nuk ka shërbim epidemiologjik në spital, kështu që herë pas here vijnë epidemiologë nga Manastiri, kurse nuk ka as departament infektiv, por vetëm një ambulancë me një infektolog. Drejtori i qendrës shëndetësore, Xhabir Bajrami, thotë se kjo është periudhë kritike për Kërçovën. Ai shpreson që me ndihmën e Ministrisë së shëndetësisë, të vendoset barakë me disa dhoma dhe tualete për trajtimin e pacientëve.

“Në mungesë të hapësirës së përshtatshme këtu në spitalin e Kërçovës, kjo tendë pas meje, muajt e fundit, është përdorur për pranimin e pacientëve, raste të dyshimta me Covid 19″

Në një situatë kur ka rritje të numrit të pacientëve, këto ditë pothuajse nuk ka vend për pranimin e pacientëve nga rajoni i Kërçovës në spitalet rajonale në Manastir dhe Gostivar, ku trajtohen pacientë me pasqyrë më të rëndë klinike.

Spitali i Kërçovës paralajmëron riorganizimin e hapësirave dhe krijimin e kushteve për trajtimin e pacientëve në ambientet e tyre.

Tani me kolegjiumin profesional do të gjejmë hapësirë të përshtatshme ku do të pranohen pacientët e dyshimtë. Të gjithë pacientët me Kovid që shërohen në shtëpi, kontrollohen përmes institucionit tonë. Nëpërmjet laboratorit, transfuzionit, rëntgenit, më shumë se 20 pacientë, qoftë të dyshimtë apo pozitivë, trajtohen nga institucioni ynë. Kjo nuk do të thotë që ne si institucion nuk punojmë me rastet pozitiv me Kovid, vetëm se nuk kemi të hospitalizuar që janë pozitiv me Kovid”-pohoi Stanko Tërpeski – Drejtor i spitalit të përgjithshëm të Kërçovës.

Si opsion për një gjë të tillë konsiderohet departamenti intern, ku ka hapësirë të mjaftueshme kurse parashihet rotacioni i ekipit mjekësor për të qenë në gjendje të trajtohen të gjithë ata që do të kenë nevojë për kujdes mjekësor. Problemi është se në spitalin e Kërçovës, katër mjekë janë pozitivë me Covid 19, duke përfshirë një gjinekolog, një infektolog dhe dy internistë.

 

Miki Trajkovski

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending