Connect with us

Business

Sistemi i kolektorit në Strugë, me mjete nga BE-ja – ALSAT-M

Published

on


Riparimi i sistemit të kolektorit në pjesën e Strugës në Liqenin e Ohrit do të presë para nga fondet evropiane. Me projektin fillestar, i cili përfundoi në fillim të gushtit, u riparua tubacioni i kolektorit prej tre kilometrash në anën e Ohrit, duke përfshirë katër pikat kritike nga të cilat në të kaluarën vazhdimisht derdheshin në liqen ujëra fekal, por ka mbetur pjesa afër lagjes Grashnica, çdo verë rregullisht derdhen ujëra fekal në liqen.

Në bisedime me Qeverinë, tashmë është planifikuar të sigurohen mjete përmes fondeve evropiane, me të cilat do të vazhdojmë ta riparojmë sistemin e kolektorit. Shumë shpejt duam të vazhdojmë me pastrimin drejt Strugës, ku nuk ka aq shumë probleme sa kishte Ohri. Në Strugë, pjesa përreth Kalishtës, duhet të rregullohet edhe pjesa e stacionit të pastrimit. Funksionon, por jo me kapacitet maksimal”-tha Vladimir Aleksieski – drejtor i NP Kolektor.

Ambientalistët thonë se kjo nuk do të thotë që problemi është zgjidhur. Ata vlerësojnë se nevojitet sistem krejtësisht i ri kolektor, i cili do të ndërtohej pjesërisht, dhe për të cilin paratë do të siguroheshin përmes burimeve ndërkombëtare të financimit. Propozoni mbajtjen e një konference donatorësh.

Ne e shohim problemin në faktin se kolektori në atë kohë me atë perimetër të gypave nuk ka mundur t’i plotësojë nevojat e sistemit. Do të duhet riparim i plotë apo ndërtimi i një sistemi të ri. Me perimetër më të madh, për t’i pranuar ujërat fekale”-pohoi Borçe Stojanoski- shoqata ekologjike “Grashnica”.

Por, drejtori siguron që me riparimin, nuk do të ketë probleme me kolektorin e ndërtuar më shumë se tre dekada në 50 vitet e ardhshme. Gjatë punimeve në disa vende kanë hasur në bllokim 100% të sistemit me materiale të ndryshme. Prandaj, besojnë se nevojitet më shumë kujdes nga qytetarët.

Kishte mbetje ndërtimore dhe gurë të hedhura. Tonelata peceta të lagura, kishte rrënjë në sistemin e gypave kurse në disa vende kishte bllokim 100%, kurse gypi në ato vende ishte 800 milimetra. Kishte vende ku gypi ishte F- 800 apo 4,5 metra dhe ishte tërësisht i zënë”-theksoi Vlladimir Aleksieski- drejtor i NP Kolektor.

Në këtë fazë, u bë ndërhyrja në riparimin e 20 stacioneve të pompimit.  Gjithsej janë shpenzuar 4,2 milionë euro.

 

Miki Trajkovski

Alsat