Connect with us

Business

Masat e reja ekonomike, vetëm për kategori të caktuara – ALSAT-M

Published

on


Qytetarët dhe ndërmarrjet do të duhet të presin paketën e re të ndihmës nga Qeveria deri në fund të javës së ardhshme. Përkundër njoftimeve për pakon e katërt të masave, kjo nuk është gati dhe nuk dihet se çfarë dhe kush do të mbështetet financiarisht. Sa para do të ndahen për të, do të dihet nga e hëna.

“Të ndihmohen edhe sektorët në të cilët janë ndihmuar edhe më parë dhe që lidhet drejtpërdrejt me procesin arsimor, me kujdesin e fëmijëve parashkollorë- deklaroi Fatmir Bytyqi, Zëvendës Kryeministër i Ekonomisë.

Ndërkohë, ekipi ekonomik i qeverisë ka dhënë deklarata të ndryshme mbi temën e rishikimit për disa ditë tani. Ministrat dalin me informacione dhe data të ndryshme se kur do të publikohet rishikimi, ose nëse do të ketë një shkurtim të ri të shpenzimeve buxhetore të institucioneve. Por askush nuk ka dalë me detaje, se nga do të sigurohen paratë për shpenzimet prioritare deri në fund të vitit.

Ne nuk duam të lëmë hapësirë që në fund të vitit të themi se na duheshin fondet, por kemi 80% realizim. Ajo që është e pranueshme është 95% dhe mbi këtë realizim i shpenzimeve buxhetore. “Çdo gjë tjetër duhet të jetë në favor të ndihmës kundër Kovid 19- pohoi Fatmir Bytyqi -Zëvendës Kryeministër i Ekonomisë.

Lidhur me sigurimin e parave dhe huamarrjeve të reja, Bytyqi vuri në dukje se rregullat për huamarrje që zbatohen në kushte normale nuk do të respektohen në një periudhë të krizës shëndetësore, do të thotë, do të merren kredi të reja. VMRO-DPMNE reagoi ndaj konferencës për shtyp të Bytyqit, duke thënë se qeveria nuk ka asnjë plan ekonomik, sepse 40,000 persona tashmë kanë humbur vendet e tyre të punës për shkak të pandemisë, shteti mori borxh një miliard euro, energjia elektrike u shtrenjtua dhe një bankë me 200 milion euro dështoi dhe e gjithë kjo vetëm për disa muaj.

Ile Petreski

Alsat