Connect with us

Business

Ja cilat janë pesë shtetet që investuan në Kosovë gjatë pandemisë

Published

on

Gjatë këtij fillimviti, në Kosovë është parë një rritje e Investimeve të Huaja Direkte, në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit që e lamë pas, ani pse i gjithë rajoni po përballej me krizën e pandemisë.

Vetëm prej janarit e deri në qershor të këtij viti, këto investime kanë arritur vlerën e 164.7 milionë eurove. 

Kjo shumë e IHD-ve, në krahasim me vitin e kaluar është për 48.7 përqind më e lartë.

Raporti i fundit i BQK-së mbi “Vlerësimin Tremujor të Zhvillimeve Makroekonomike” në Kosovë, përmend faktin se Llogaritë financiare të bilancit të pagesave në vendin tonë kanë shënuar një vlerë prej -284.1 milionë eurove, që është një rritje e bilancit negativ, në krahasim me vitin 2019, kur kjo llogari kishte vlerën e vetëm -145.1 milionë euro.

Sipas BQK-së, kjo rritje e bilancit negativ në llogaritë financiare vendore ishte kryesisht si rezultat i zvogëlimit të investimeve jashtë Kosovës, e kryesisht atyre portfolio.

Edhe detyrimet në kuadër të llogarisë financiare kanë shënuar një rritje  prej 25.4 përqind, thotë po i njëjti raport.

E niveli i rritjes së IHD-ve në vend, sipas BQK-së, i atribuohet edhe faktit se gjatë gjysmës së parë të vitit 2020 kompanitë e huaja që operojnë në Kosovë nuk kanë shpërndarë dividentë për aksionarët e tyre, indikacion ky se kriza mund të ketë goditur edhe IHD-të përkundër rritjes së tyre.

Megjithkëtë, gjatë dy muajve të fundit këto investime kishin shënuar rënie, përkundër rritjes së lehtë në muajt paraprak.

 “Në kuadër të strukturës së IHD-ve, kapitali dhe fondi i investimeve në aksione arriti vlerën prej 128.4 milionë euro dhe shënoi rritje prej 56.5 përqind, ndërsa IHD-të në formë të instrumenteve të borxhit shënuan rritje vjetore prej 26.3 përqind dhe arritën vlerën prej 36.3 milionë euro.”, thuhet tutje në këtë raport të BQK-së.

Ndërsa, sa i përket origjinës së Investimeve të Huaja Direkte në vendin tonë, Shqipëria paraqet vendin prej nga kanë ardhur më së shumti Investime me një shumë prej 32 milionë eurove vetëm deri në qershor të 2020. Pas Shqipërisë, vendin e dytë për nga këto investime e zë Gjermania me 29.2 milionë euro, pastaj Hungaria me 25.8 milionë euro, si dhe Zvicra me 25.4 milionë euro. Gjithashtu edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë investuar në Kosovë një shumë prej mbi 13 milionë eurove gjatë kësaj periudhe.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Gligorova: Qytetarët duhet të besojnë në të dhënat zyrtare të Bankës Popullore, e jo në spekulime

Published

on

Treguesit specifik dëshmojnë se sistemi bankar në vend është i qëndrueshëm, pohon në paraqitjen e saj të sotme, në emisionin “Magazina Ekonomike” në Alsat, Viktorija Gligorova nga Sektori i Mbikëqyrjes në BPRM. E pyetur për sqarim pas spekulimeve publike se e ardhmja e disa prej bankave në vend është vënë në pikëpyetje, Gligorova thotë:

Në emër të Bankës Popullore, ne apelojmë te qytetarët dhe kompanitë, që të besojnë në të dhënat zyrtare mbi funksionimin e sistemit bankar, që publikohen rregullisht nga Banka Popullore dhe të dhënat e bankave individuale, të cilat ata vetë i publikojnë mbi punën e tyre”, tha Gligorova.

Alsat

Continue Reading

Business

Paratë e Trustit, në kursime

Published

on

Mbi 198 milionë euro të tërhequra nga Fondi i Kursimeve Pensionale, nuk e kanë ndihmuar dukshëm ekonominë e vendit.

Në rritjen prej 11 për qind të depozitave në bankat e Kosovës gjatë 2020-ës, për 40 për qind besohet se ka ndikuar tërheqja e kursimeve të Trustit, të cilat janë deponuar në llogari private, por nuk janë shpenzuar menjëherë, thuhet në një raport të Institutit GAP nga Prishtina, të publikuar në mars të vitit 2021. Sipas këtij raporti, “një numër i madh i kontributpaguesve nuk kanë shpenzuar mjetet, por kanë kursyer”.

Pas miratimit të Ligjit për rimëkëmbjen ekonomike vitin e kaluar, qytetarët kanë pasur mundësi që të tërheqin 10 për qind të shumës së siguruar nga kursimet pensionale, që e kanë fituar gjatë kohës sa kanë punuar.

Miradija është një nga qytetarët e shumtë që ka tërhequr 10 për qind të kursimeve nga Trustit, të cilat ende nuk i ka shpenzuar.

“Le të më gjinden si rezervë, tashmë është pandemia e koronavirusit, ndonjë sëmundje apo shpenzim të papritur. Vlera e mjeteve nuk është e madhe, pasi unë herë pas herë kam punuar edhe pa kontratë”, tha Miradija.

Depozita, 4.3 miliardë euro

Rritja e vlerës së depozitave vërehet edhe në të dhënat zyrtare të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Kursimet e qytetarëve në bankat komerciale që operojnë në vend, në muajin nëntor të vitit të kaluar kanë qenë 4.1 miliardë euro, kurse në muajin dhjetor kjo vlerë ka arritur në mbi 4.3 miliardë euro, aq sa ishte edhe në muajin janar të këtij viti.

Mundësia për tërheqjen e 10 për qind të kursimeve pensionale, nga ish-kryeministri Avdullah Hoti, ishte bërë pas përkeqësimit të gjendjes financiare të familjeve dhe bizneseve, për shkak të pandemisë së shkaktuar nga koronavirusi. Me këto mjete vlerësohej se do të stimulohej kërkesa agregate.

Stimulimi i kërkesës agregate nënkupton rritjen e shpenzimeve që eventualisht do ta bënin qytetarët, pas marrjes së parave nga kontributet pensionale.

Kryetari i Odës së Afarizmit të Kosovës (OAK), Skënder Krasniqi, thotë se tërheqja e shumës se 10 për qind nga kursimet pensionale nuk ka ndikuar shumë në rritjen e kërkesës agregate, pasi sipas tij, njerëzit kanë hezituar të shpenzojnë paratë për shkak të situatës së panjohur me pandeminë.

“Rritja e depozitave është si rezultat i frikës për të investuar dhe frikës se çfarë do të ndodhë në të ardhmen, kështu që paratë kanë shkuar në llogaritë e kursimeve. Në këtë kuadër, qeveria duhet që të rrisë besimin te qytetarët dhe bizneset që të fillojnë të investojnë, duke i ofruar siguri më të madhe në investimet e tyre. Fatkeqësisht, deri tash një veprim i tillë nuk ka ndodhur”, tha Krasniqi.

Më 11 dhjetor, 2020, kishte filluar aplikimi online për tërheqjen e 10 përqindëshit të kursimeve nga Fondi i Kursimeve Pensionale, proces ky që ka zgjatur deri më 6 prill, 2021.

Mbi 198 milionë euro të tërhequra nga Trusti

Gjatë kësaj periudhe, vlera e tërhequr nga 10 për qind të kursimeve pensionale, ka arritur në rreth 198 milionë euro, nga 427.371 kontribuues, tha për Radion Evropa e Lirë, Jeton Demi, zëdhënës në Fondin e Kursimeve Pensionale të Kosovës.

Në bazë të ligjit, kontributpaguesit që kanë kursime deri në shumën 10 mijë euro, në rast të tërheqjes së 10 përqindëshit nga ana e tyre, Qeveria e Kosovës do t’i kompensojë ata brenda pesë vjetëve të ardhshme. Kurse, kontribuuesit që kanë më shumë se 10 mijë euro, nuk do të kompensohen.

Sipas të dhënave të Fondit të Kursimeve Pensionale, rreth 92 për qind e kontributpaguesve kanë mjete nën 10 mijë euro, kurse 8 për qind mbi 10 mijë euro.

Të gjithë të punësuarit në Kosovë paguajnë 10 për qind kontribute pensionale nga paga e tyre: 5 për qind të shumës së përgjithshme të pagës e paguan punëdhënësi nga buxheti i tij, kurse 5 për qind paguhet nga paga e punëtorit./REL

Alsat

Continue Reading

Business

Murati dhe zëvendësambasadori gjerman në Kosovë diskutojnë për Planin zhvillimor të Qeverisë Kurti

Published

on

Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati ka pritur sot në takim zëvendësambasadorin e Republikës Federale të Gjermanisë në Kosovë Jan-Axel Voss, të shoqëruar edhe nga përfaqësuesit e Bankës Gjermane për Zhvillim (KfW) dhe Shoqërisë Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ).

Me këtë rast është diskutuar për Planin zhvillimor të Qeverisë Kurti dhe për bashkëpunimin ndër institucional, me theks të veçantë për projektet e përbashkëta që ka Qeveria e Kosovës me Qeverinë gjermane përmes KfW-së dhe GIZ-it, thuhet në njoftim.

Gjatë takimit u theksua se objektivat e KFW-së dhe GIZ-it, janë të ngjashme me ato të Qeverisë së Republikës së Kosovës.

Andaj, Ministri Hekuran Murati dhe Zëvendësambasadorin Jan-Axel Voss, u dakorduan që të thellohet bashkëpunimi ndërmjet të Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve, dhe Qeverisë gjermane përmes KfW-së dhe GIZ-it, për zhvillimin dhe zbatimin e projekteve të reja me qëllim të zhvillimit të Kosovës dhe përmirësimit të mirëqenies së qytetarëve të saj.

Alsat

Continue Reading

Trending