Connect with us

Business

BQE pret paqëndrueshmëri financiare në eurozonë edhe pas krizës COVID-19

Published

on

Rreziku i paqëndrueshmërisë financiare do të rritet në zonën e euros në periudhën pas përfundimit të krizës së virusit korona, paralajmëroi sot Banka Qendrore Evropiane (BQE).

“Pavarësisht nga rimëkëmbja ekonomike, numri i falimentimeve të korporatave pritet të rritet nga nivele shumë të ulëta në vitin 2020, pjesërisht për shkak të pretendimeve të falimentimit të pazgjidhura”, tha BQE në analizën e saj të fundit të stabilitetit financiar të eurozonës.

“Qeveritë janë pra të ballafaquar me detyrën për të gjetur një ekuilibër delikat midis rregullimit të parakohshëm të masave të mbështetjes, të cilat mund të shkaktojnë një valë falimentimesh të korporatave dhe zbatimit shumë të gjatë të masave të mbështetjes, të cilat do të mbanin gjallë kompanitë e paqëndrueshme,” paralajmëron BQE.

Një barrë më e lartë borxhi për kompanitë në vendet me një sektor më të madh shërbimi mund të rrisë presionin mbi qeveritë dhe bankat e tyre, tha zëvendës presidenti i BQE Luis de Guindos.

Kur bëhet fjalë për bankat, rreziqet e mundshme të kredisë mund të kthehen në një kërcënim real vetëm me kalimin e kohës, paralajmëroi BQE, duke parashikuar që përfitimi i institucioneve financiare në eurozonë do të mbetet relativisht i dobët.

Institucioni monetar qendror i eurozonës gjithashtu theksoi se duhet të jetë i vetëdijshëm për sfidën në rritje që paraqet ndryshimi i klimës për bankat, si në huadhënie ashtu edhe në sigurimin e kredive.

Alsat