Connect with us

Maqedoni

Administrata shtetërore riorganizon oraret e punës

Published

on


Shumica e administratës shtetërore do të punojë nga shtëpia, dhe një pjesë e vogël do të shkojë në punë me ndërrime. Një pjesë e administratës do të shkojë në punë një javë ndërsa javën që vjen, pjesa tjetër. Më shumë administratorë me prezencë fizike do të nevojiten në Institucionet ku lëshohen dokumente dhe shërbime të tjera të qytetarëve. Administratorët do të raportojnë tek eprorët e tyre se çfarë kanë punuar gjatë ditës ose gjatë javës së punës, tha për Alsat Ministri i Administratës Jeton Shaqiri.

Qytetarët janë skeptikë se me punën online të administratës shtetërore ata do të kryejnë detyrimet në kohë. Ata thonë se me vështirësi i ushtruan të drejtat e tyre edhe kur administrata shkonte në punë.

“Disi është e pamundur për mua, ata duhet të jenë atje, dokumentacioni është atje. Si do të jetë nuk e di, nuk mundet ai të vijë nga atje të të sjellë një dokument. Dhe jo të gjithë kemi pajisje të tilla, kompjuterë”

“Vetëm të mos jetë e vështirë për njerëzit, shumica e njerëzve që janë në shtëpi, janë pensionistë dhe analfabetë për këto teknologji të reja. “Do të jetë më e vështirë për të moshuarit të kryejnë disa punë, ndërsa nuk ka asnjë problem për të rinjtë”

“Nëse keni nevojë për një dokument, duhet të keni kontakt. Nuk mund të jetë online”

Numri në rritje i të infektuarve të rinj ishte arsyeja që sindikata që përfaqësonte punonjësit në administratën shtetërore SPOGJ të kërkonte një vendim të tillë të merrej dy javë më parë. Informacioni i tyre është se në një numër shumë të vogël të institucioneve janë shpërndarë mjetet themelore të mbrojtjes.

SPOGJ:

“Të krijohen kushte në zyra, të mbahet distancë prej 1.5 deri në 2 m, dhe të vendosen paravane në të gjitha sportelet për të mbrojtur punonjësit dhe qytetarët. Sipas informacionit tonë, në këtë moment disa Institucione po përballen me një rritje të madhe të punonjësve të infektuar, ose punonjësve të cilët janë në vetë-izolim, dhe ne u bëjmë thirrje organeve drejtuese të zbatojnë rekomandimin e miratuar nga Qeveria sa më shpejt që të jetë e mundur, për të mbrojtur shëndetin e punonjësve dhe qytetarëve”

Edhe në valën e parë të pandemisë, shumica e administratorëve punuan nga shtëpia për muaj të tërë.

Ile Petreski

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending