Connect with us

Maqedoni

Financimi i fushatës politike, me paratë nga buxheti?

Published

on


Pesë parti politike më të mëdha dhe më të vogla dyshohen se kanë shkelur Kodin zgjedhor duke financuar një pjesë të fushatës së zgjedhjeve të fundit parlamentare me mjetet që marrin nga buxheti i shtetit. Këto dyshime Komisioni për parandalimin e korrupsionit i ka përcjellë në Entin Shtetëror të Revizionit i cili duhet t’i shqyrtojë, sipas kompetencave që ka. Partitë politike kanë xhiro-llogari të rregullt në të cilën u transferohen paratë nga buxheti i shtetit si dhe të ardhura private si mjete anëtarësimi, donacione dhe kredi. Të gjitha këto mund të shfrytëzohen për financimin e fushatës, përveç mjetet që marrin nga buxheti i shtetit.

Disa nga partitë, duke mos pasur mjaftë burime dhe donacione, qoftë në llogarinë e zakonshme dhe qoftë në llogarinë zgjedhore, i marrin paratë e buxhetit dhe si donacion nga partia i shfrytëzojnë për financimin e partive politike”-tha Katica Nikollovska, Komisioni për parandalimin e korrupsionit.

Një pjesë e partive madje gjatë fushatës nga donacionet kanë siguruar më shumë mjete se sa e parashikon ligji, duke mos e shkelur atë por gjithsesi duke manipuluar mundësitë që ai ofron.

Është arritur të sigurohet lëvizje e parave në llogaritë e rregullta në shuma më të mëdha dhe të derdhen në llogaritë e tyre zgjedhore. Zbuluam se ka persona fizik të cilët kanë dhuruar edhe në llogarinë e rregullt, edhe në llogarinë zgjedhore dhe kur të mblidhen të ardhurat, janë shumë më shumë se sa shuma e lejuar sipas Kodit zgjedhor”-pohoi Katica Nikollovska, Komisioni për parandalimin e korrupsionit.

Nëse vërtetohet se ka keqpërdorime të caktuara, Antikorrupsioni do të hapë lëndë.

Ky institucion kujtoi se rekomandimi i tyre për rishikimin e ligjit nuk është bërë dhe si pasojë, personat e zgjedhur që në fushatë zgjedhore keqpërdorin mjetet nga buxheti i shtetit, mbeten të pandëshkuar. Në datë 25 tetor skadon afati i partive politike që të dorëzojnë raportet financiare të fushatës. Nga 15 subjekte pjesëmarrëse në fushatë, deri tani, këtë e kanë bërë vetëm shtatë.

Fatlume Dervishi

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending