Connect with us

Entertainment

Shkencëtarët u kanë mësuar bletëve të identifikojnë një rast të COVID-19 në vetëm pak sekonda

Published

on

Kërkimi u krye në më shumë se 150 bletë në laboratorin e kërkimit bio-veterinar të Universitetit Wageningen.

– Advertisements –

Të trajnuar përmes një cikli shpërblimesh
Shkencëtarët trajnuan bletët duke u dhënë atyre një trajtim – një tretësirë ​​uji sheqeri – sa herë që ekspozoheshin ndaj erës së një vizoni të infektuar me koronavirus. Sa herë që bletët ishin të ekspozuara ndaj një mostre të pa infektuar, ato nuk morën një shpërblim (një proces i njohur si kondicionimi Pavlovian).

Më në fund, bletët ishin në gjendje të identifikonin një mostër të infektuar brenda sekondave dhe më pas të nxirrnin gjuhët e tyre si mekanizmi i orës për të mbledhur ujin e sheqerit.

Bletët nuk janë kafshët e para që zbulojnë koronavirusin me erë. Studiuesit gjithashtu kanë trajnuar qentë për të bërë dallimin midis mostrave pozitive dhe negative të koronavirusit nga pështyma njerëzore ose djersa me një saktësi mjaft të lartë. Një studim i vogël gjerman tregoi se qentë mund të identifikonin mostra pozitive të COVID-19 94% të kohës.

Një zgjidhje alternative në vendet ku objektet janë shumë të pakta?
Kjo sepse ndryshimet metabolike të shkaktuara nga koronavirusi i japin lëngjeve trupore të një personi të infektuar një erë pak më të ndryshme se ato të një personi të pa infektuar.

Por studiuesit nuk janë të bindur se kafshët janë mënyra më e mirë për të zbuluar rastet e COVID-19 jashtë laboratorit. Holger Volk, një neurolog veterinar, i tha Natyrës