Connect with us

Business

Reshjet e shiut siguruan lagështi të mjaftueshme të tokës – ALSAT-M

Published

on


Reshjet e mëdha të shiut në gusht u japin shpresë bujqve për të filluar të mbjellat vjeshtore në kohë këtë vit. Agrometeorologët thonë se ky vit do të mbahet mend pas një thatësire të gjatë, por edhe për reshjet e mëdha të shiut që arritën të mbushin rezervat e lagështisë së tokës brenda një muaji. Megjithëse kemi temperatura mjaft të larta, shtresat më të thella të tokës kanë lagështi të mjaftueshme për të mos u vonuar të mbjellat vjeshtore.

Në periudhën e kaluar kemi biseduar për thatësira, tani nuk mund të flasim për këtë sepse gjatë muajit gusht kemi pasur shumë shi. Bujqit e dinë që tani është periudha e mbjelljes së hershme vjeshtore në shtator kur mbillen panxhar sheqeri dhe afioni që gjithnjë e më pak e kemi në zonën tonë, reshje të tilla e kanë rimbushur lagështinë e tokës në shtresat më të thella të cilat do të kenë kushte të shkëlqyera për fillimin e mbjelljes vjeshtore – deklaroi Angelko Angeleski – Agrometeorolog, EPHM.

Afatet optimale për fillimin e mbjelljes vjeshtore fillojnë në mes të tetorit. Ky është operacioni më i madh i bujqve duke mbjellë rreth 130 mijë hektarë në të gjithë vendin, nga të cilat shumica ose rreth 80 mijë hektarë janë grurë. Bujqit kanë vonuar fillimin e mbjelljes vjeshtore për disa vjet vetëm për shkak të motit. Të gjitha planet nacionale për ndryshimin e klimës të përgatitura deri më tani deklarojnë se vendi në vitet e ardhshme do të ketë verë të gjatë me pak shi dhe dimra pa dëborë.

Andrea Cobanova

Alsat