Connect with us

Business

“Eurostandard”, nis pagesa e depozitave deri në 30 mijë euro – ALSAT-M

Published

on


Katër banka kanë filluar t’ua kthejnë paratë qytetarëve, që ishin bllokuar në Bankën e falimentuar Eurostandard. Banka Komerciale, Stopanska Banka Skopje, Halk dhe NLB janë bankat që i kompensojnë qytetarët që kishin deri në 30 mijë euro në Eurostandard. Qytetarët e dëmtuar sipas rendit alfabetik të botuar në media duhet të drejtohen në bankën e re, ku kanë hapur një llogari. Periudha e kompensimit është tre vjet. Fondi i Sigurimit të Depozitave nuk iu përgjigj thirrjeve tona, megjithëse fillimisht premtoi të na jepte një deklaratë mbi shumën që do të marrin qytetarët që kanë deri në 30 mijë euro në bankë. Informacioni është se bëhet fjalë për 72 milion euro që duhet t’u shpërndahen 136 mijë qytetarëve.

Por, mbi 800 qytetarë që kishin një depozitë mbi 30 mijë euro në bankë i kërkojnë paratë e tyre përmes një Ligji të ri. Tërësisht të bllokuara mbetën edhe paratë e rreth dy mijë kompanive që kanë punuar me Eurostandard bankën. Për shkak të ndjeshmërisë së situatës, bashkëbiseduesi ynë kërkoi të mbetet anonim.

Kërkojmë zgjidhje të menjëhershme të problemit tonë përmes zgjidhjes ligjore për kompensimin e plotë të personave fizik dhe juridik, atyre që nuk do të dëmshpërblehen në mënyrë që do të arrihet marrëveshje me shtetin, e pastaj shteti të paguaj nga masa e falimentimit”-tha Këshilli nismëtar i Shoqatës së depozituesve të dëmtuar të “Eurostandard”.

 

Nuk morëm përgjigje nga “Ilindenska” nëse qeveria ka plan t’u ndihmojë qytetarëve të dëmtuar. Drejtori falimentues Dushko Todevski informoi përmes deklaratës se prona e bankës është e mbrojtur. Dokumentacioni bankar gjithashtu është i sigurt.

Njoftoj se nga të gjitha ekspoziturat e bankës “Eurostandard” që kanë qenë në ambiente afariste që nuk kanë qenë në pronësi të bankës, nga unë gjegjësisht nga persona të autorizuar, të gjitha pajisjet dhe mobilet janë mbledhur dhe mbrojtur, e që janë pjesë e pronës së bankës”-pohoi Dushko Todevski- drejtor falimentues i bankës “Eurostandard”.

Depozituesit dyshojnë për abuzime të mundshme të funksioneve në bankë dhe u bëjnë thirrje institucioneve kompetente të hetojnë në detaje dështimin e bankës. Më 12 gusht, Banka Popullore vendosi ta mbyllë bankën “Eurostandard” me arsyetimin se po vepronte kundër ligjit. Pronari i bankës, Trifun Kostovski, akuzon BPRM-në se nuk ka bërë gjithçka për ta shpëtuar bankën në fjalë.

 

Ile Petreski

 

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

​Kërkohet zbatimi i Ligjit për rimëkëmbje dhe një pako e re nga Qeveria

Published

on

Drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka po kërkon nga qeveria e re më në krye Albin Kurtin zbatimin e Ligjit për rimëkëmbje ekonomike ose miratimin e një pako të re stimuluese financiare për bizneset dhe qytetarët e afektuar si pasojë e pandemisë Covid-19.

Në Ministrinë e Financave, Punës dhe Transfereve, thonë se kjo ministri aktualisht është duke e analizuar situatën në lidhje me dëmin ekonomik të shkaktuar nga COVID-19 dhe ndërhyrjet e mundshme që kjo ministri mund të ndërmarrë për të zbutur ndikimin e pandemisë në ekonomi.

Drejtori Zeka thotë se ligji aktual që është në fuqi për rimëkëmbje ekonomike meqenëse ishte kundërshtuar nga partia tashmë në pushtet, tash sipas tij, janë krijuar rrethanat ideale që qeveria të bëj plotësim ndryshimin e ligjit aktual ose të nxjerr një pako të re që do t’i përfshinte edhe vërejtjet që Vetëvendosje i ka pasur para disa muajsh, derisa kanë qenë pjesë e opozitës në dhjetor.

Zeka shton se bizneset kanë nevojë për vazhdimin e mbështetjes nga ana e shtetit për aq kohë sa afektet e pandemisë vazhdojnë edhe më tutje.

Zeka: Ende nuk është parë zbatimi i ligjit nga ana e Qeverisë së re

“Sa i përket zbatimit të masave të cilat janë paraparë me Ligjin për rimëkëmbje ekonomike të aprovuar në dhjetor të vitit të kaluar, besoj që një pjesë e këtyre masave mund të vazhdojnë të zbatohen edhe pse nuk është që kemi parë ende ndonjë prezantim nga ana e Qeverisë së re lidhur me këtë çështje, të vazhdimit të zbatimit të Ligjit për rimëkëmbje ekonomike. I njëjti megjithatë, ai ligj është në fuqi, por meqenëse

tash qeverinë e drejton një forcë politike e cila nuk ka votuar në favor të këtij ligji në dhjetor, me shqetësimin se ligji në fjalë nuk adreson në mënyrë të duhur të gjitha dëmet e shkaktuara nga pandemia Covid-19, atëherë janë ndoshta rrethanat ideale që qeveria e re ose të ndryshoj përmbajtjen e ligjit aktual ose të shtyjë përpara një ligj të ri, i cili pastaj do t’i përfshinte edhe vërejtjet që ata kanë pasur para disa muajsh derisa kanë qenë pjesë e opozitës. Në çfarëdo rrethana bizneset kanë nevojë për vazhdimin e mbështetjes nga ana e shtetit për aq kohë sa afektet e pandemisë vazhdojnë edhe më tutje, për aq kohë në shumë sektor kemi ende kufizim ekonomik, qoftë për shkak të orarit të punës dhe për aspekte të tjera që ndërlidhen me kërkesën në treg”, deklaron Zeka.

Eksperti i ekonomisë, Bardh Ahmeti sugjeron Qeverinë e re që të nxjerrë masa stimuluese mbështetëse për sektorin privat përkitazi me masat kufizuese.

Ahmeti: Sugjerimi im është që të nxjerrën masa stimuluese

“Qeveria e re ka para vetës një ligj për rimëkëmbjen ekonomike, funksionaliteti dhe zbatimi i të cilit nuk është i kënaqshëm, miliona euro të premtuara që derivojnë nga ky ligj nuk kanë arritur që të futen në sektorin privat dhe realisht të gjenerojnë në rimëkëmbjen ekonomike. Prandaj, Qeveria e re duhet të zgjedhë rrugën e plotësim ndryshimit të këtij ligji dhe nxjerrjen e mekanizmave të pakove stimuluese për ekonominë ose zbatimin në plotni të ligjit aktual i cili është. Sugjerimi im është që të nxjerren masa stimuluese përkitazi me masat kufizuese”, thotë Ahmeti.

Edhe profesori në Fakultetin Ekonomik, Nagip Skënderi po konsideron se ndërhyrja e shtetit është e domosdoshme për t’iu dalë në ndihmë bizneseve dhe qytetarëve me anë të një pakoje të tretë.

Skënderi: Pakoja e tretë duhet të jetë e domosdoshme për Qeverinë Kurti

“Konsideroj që pakoja e tretë, respektivisht pakoja për rimëkëmbje ekonomike do të duhej të jetë domosdoshmëri e qeverisë së re, sepse çdo qeveri ka objektivat e veta të caktuara, të cilat shprehen në konsistencë të zhvillimit ekonomiko-social, mirëpo edhe kur marrim parasysh që edhe vendet më të zhvilluara të botës janë duke bërë pako të tretë mbas kësaj situate të caktuar që pandemia i sjellë… Prandaj, mendoj që edhe qeveria e Kosovës ndoshta dhe besoj që do të aprovojë një ligj të rimëkëmbjes ekonomike kur dihet tash që pjesën dërmuese të legjislaturës e ka partia e cila ka fituar besimin e popullatës dhe shpresoj që nuk do të përsëritet e njëjta situatë sikurse vitin e kaluar kur ligji për rimëkëmbje ekonomike disa herë ka dështuar në parlamentin e Kosovës… Mendoj që nuk do të duhej të bëhet ose të lihet në dorë vetëm qeverisë, por të marrin pjesë të gjitha partitë tjera të cilat janë edhe në opozitë. Po ashtu të konsultohej edhe asociacionet e bizneseve, Oda Ekonomike e Kosovës, Oda e Afarizmit… Oda Amerikane, Akademia e Shkencave dhe Fakulteti Ekonomik”, thotë Skënderi.

Ekspertët vlerësojnë se veprimi i parë që do të ndihmonte në rimëkëmbjen e ekonomisë, krahas pakos stimuluese financiare është edhe sigurimi i vaksinave për qytetarët e Kosovës.

Alsat

Continue Reading

Business

Paralajmërimi për rritjen e çmimit të energjisë elektrike, kërkohet liberalizimi i tregut

Published

on

Paralajmërimi për rritjen e çmimit të energjisë elektrike në vend, ka shqetësuar bizneset, thotë kryetari i Aleancës Kosovare të Bizneseve, Agim Shahini, duke shtuar se duhet të ndodhë sa më shpejtë liberalizimi i tregut në mënyrë që të rritet konkurenca, që siç thotë ai do të ketë edhe oferta me çmime më të mira.

Në një intervistë për media, Shahini ka thënë se paralajmërimi për rritjen e çmimit të energjisë elektrike është shqetësim i madh për qytetarët, bizneset, pasi që energjia është një ndër shtyllat kryesore që merr pjesë në shërbim apo prodhim.

“Mendon se energjia elektrike është një trend në gjihë botën dhe në Kosovë kjo ka rrit shqetësime të mëdha prandaj liberalizimi sa më i shpejtë i tregut për furnzimin të energjisë elektrike do të futë konkurencën. Në konkurencë mund të kemi edhe oferta më të mira edhe çmime më të mira dhe kjo do të jep mundësi jo sipas ligjeve aktuale por duhet të ndryshohen ligjet që secilin qytetar të blenë atje ku e ka më lirë, dhe ligjet aktuale që janë të limituara dhe bizneset se ku mund ta blenë energjinë elektrike.Prandaj paralajmërimi për rritje të çmimit të energjisë elektrike është një shqetësim i madh për qytetarët, për bizneset sepse energjia është një nga shtyllat kryesore që merr pjesë në prodhim apo shërbim”, tha Shahini.

Shahin tutje tha se Qeveria përmes rregullatorit duhet të shikon saktë se për çfarë po kërkohet rritja e çmimit të energjisë, e njëra prej masave kryesore që duhet ta ndërmerr është liberalizimi i tregut, që operatorët ekonomik ta blenë atje nuk është më lirë.

“Qeveria duhet që përmes rregullatorit të shikon saktë se pse kërkohet rritje të energjisë elektrike prej 40%. Duhet të shikohet se cilat janë masat që mund t’i merr që mos të rritet, masat që duhet t’i merr janë liberalizimi i tregut që operatorët ekonomik të kenë të drejtë secili të blenë energjinë atë ku e gjenë më lirë dhe jo t’i jepet dikujt monopol dhe t’i merr pengë licencat dhe të ju ofron qytetarëve të vetë energji sipas atij që e ka përfitimin, por duhet të jepet mundësia që të liberalizohet tregu, të liberalizohen ligjet dhe qytetarët të blejnë energji atje ku e gjejnë më lirë”, u shpreh ai.

Alsat

Continue Reading

Business

Njihuni me Këmbimin Valutor, 11 prill 2021

Published

on

Në kursin e Këmbimit Valutor sot vihet re një rënie e lehtë e Dollarit dhe Paundit Britanik. Ndërkohë Euroja dhe Franga Zvicerane kanë shënuar rritje të lehtë.

Më poshtë do të gjeni kursin e këmbimit valuator të përditësuar:

Dollari:                                 Blihet 103.1                   Shitet 103.8

Euro:                                    Blihet 122.7                    Shitet 123.3

Paundi Britanik :                  Blihet 141                    Shitet 142.3

Franga Zviceriane:               Blihet 111                    Shitet 111.9

Alsat

Continue Reading

Trending