Connect with us

Maqedoni

Ndërtimet pa leje në Çarshinë e Shkupit, Zaev: Duhet të kompletohen dokumentacionet e të gjitha Institucioneve

Published

on


Largimi i objekteve pa leje në Çarshinë e Shkupit nuk do të ndodhë edhe për një kohë. Kjo pasi Qeveria pret kompletimin e raporteve nga të gjitha Institucionet kompetente. I pyetur për anashkalimin e raportit të Inspektoratit, Zaev tha se kjo është bërë me qëllim që mos dalin probleme të tjera ligjore.

Nuk është kompletuar me mendimet e të gjitha institucioneve të cilat patjetër t’i japin, që të mundet Qeveria përfundimisht të vendos. Të gjitha procedurat janë të rëndësishme për shkak se nëse lëshojmë procedurë pa mendim përkatës atëherë mund të shkaktojë pasoja juridike. Sa të kompletohen mendimet e të gjitha ministrive përkatëse dhe institucioneve siç janë kadastra dhe të tjerat atëherë mund ta sjellim vendim – deklaroi Zoran Zaev, kryeministër.

Inspektorati shtetëror për Ndërtim dhe Urbanizëm dorëzoi raportin në Qeveri në të cilin në pesë Objekte ka konstatuar ndërtime të paligjshme, si mbindërtim të objekteve, pjesë të shtuara në mënyrë të paligjshme dhe parregullsi të tjera. Në raportin e Inspektoratit të cilin Alsat e siguroi në formë jozyrtare thuhet se në Parcelat me numër 9438 ose ku ndodhet ish “Menada”, është konstatuar mbindërtim i objektit ekzistues dhe pas procedurës administrative është sjellë vendim për prishjen e asaj pjese. Masa për veprim Inspektorati vlerëson se duhet të merren edhe në parcelën 8959 ku ndodhet objekt i ri i hotelit “DOA”. Edhe parcela 8965 ndodhet po ashtu në këtë pjesë të Çarshisë. Në raportin e Inspektoratit për ndërtim dhe Urbanizëm thuhet se parregullsi kanë konstatuar edhe në parcelën 9173/1, objekt i cili ndërtohet pas Hotelit “Bushi Resor” dhe në parcelën 9317, e cila ndodhet në Qendër të Çarshisë, afër “Kapan Anit” dhe për këto objekte procedurat janë në vijim. Për ndërtimet pa leje në Çarshinë e Vjetër të Shkupit, nga Komuna Qendër dhe ajo e Çairit kanë deklaruar se përgjegjësia bie mbi Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve, pasi Çarshia është nën kompetenca të këtij Institucioni.

Mefail Ismaili

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending