Connect with us

Maqedoni

Mariçiq propozon që gjyqësori të punoj online, ekspertët shprehen skeptik

Published

on


Gjyqësori mund të funksionojë edhe përmes internetit, theksoi Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq. Në fjalimin e tij me rastin e Ditës Evropiane të Drejtësisë, Mariçiq theksoi se pandemia solli sfida të reja për gjyqësorin dhe kërkon zgjidhje të reja për mënyrën e funksionimit të sistemit – për të vazhduar seancat gjyqësore dhe procedurat para gjykatave dhe prokurorëve.

Gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, në gjyqësor kishte shembuj që konfirmonin se ai mund të funksionojë online, që është një tregues i mirë se nëse ekziston një nevojë e tillë, në të ardhmen kjo mund të realizohet në praktikë – tha Bojan Mariçiq,  Ministër i Drejtësisë.

Për avokatin Zvonko Davidoviç, kjo deklaratë është politike dhe nuk ka asnjë lidhje me drejtësinë, duke konsideruar se kjo nuk është mënyrë për të funksionuar gjyqësori. Sipas tij, gjykimi përmes internetit nuk ka lidhshmëri me parimet themelore dhe parimet e vëzhgimit të drejtpërdrejtë, vërtetimit të fakteve dhe provave në procedurë.

Nëse i akuzuari qëndron ulur pas kamerës diku larg, unë qëndroj ulur pas kamerës, gjykatësi, prokurori, nuk ka vëzhgim të drejtpërdrejtë të gjykatës për sjelljen e të akuzuarit, dëshmitarëve, avokatit. Është ndryshe kur të qëndrojë para meje dhe do të parashtroj pyetje, i vërej reagimet e tij dhe mënyrën e sjelljes. E njëjta gjë vlen edhe për procedurat civile ku edhe palët duhet të jenë të pranishme, si do ta respektojmë parimin transparencës gjatë gjykimit, nëse ju do të përfshiheni, apo drejtësia do të mbetet diku në kabllot optik të këtyre platformave që transmetojnë pamjen dhe zërin – u shpreh Zvonko Davidoviq- avokat.

Që të vendoset praktikë “online” në gjyqësor, sipas Koalicionit për gjykim të drejtë, duhet të bëhen ndryshimet e duhura në ligjet për procedurë penale dhe kundërvajtëse. Nga atje thonë se fjalët hyrëse ose përmbyllëse dhe shpallja e vendimit më lehtë bëhen “online”, por janë të rezervuara në pjesën e procedurës dëshmuese, sepse kërkon kushte teknike në mënyrë që të mos ketë ndërprerje të lidhjes “online”.

Opinioni gjithashtu do të jetë sfidë në procedurë, që është pjesë përbërëse e parimit të gjykimit të drejtë. Që të mundësohet prezenca, kjo do të thoshte që gjykimet duhet të bëhen publike dhe lehtë të arritshme, jo vetëm për opinionin profesional apo gazetarët, që do të thotë se linqet e gjykimeve duhet të bëhen publike, që sjell me vete çështje të tjera nga pikëpamja teknike. Kjo do të jetë konkrete sa gjykata do të ketë mundësi që publiku të mos e pengojë gjykimin – të fiken mikrofonat kurse publiku të jetë në gjendje të ndjekë rrjedhën e gjykimit – theksoi Darko Avramovski, koalicioni për gjykim të drejtë.

Çështja e gjykimeve “online” u ngrit periudhën e fundit kur seancat për “Titanik” dhe “Target- Fortesa” u shtynë sepse disa nga të akuzuarit ishin pozitiv me Covid 19.

Alsat

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending