Connect with us

Business

Kompanitë ndërtimore kërkojnë ndihmë nga shteti – ALSAT-M

Published

on


Në takimin e parë me Ministrin e ri të Transportit dhe Lidhjeve, ndërtuesit kërkuan, përveç pagave për punonjësit, që shteti t’i ndihmojë ata financiarisht për blerjen e makinerive të reja. Përveç kësaj, ata bënë thirrje për miratimin e ligjeve të reja mbi ndërtimin, por gjithashtu edhe të ndryshohen rregullat që kompanitë vendase të mos jenë më vetëm nënkontraktorë të kompanive të huaja, kur të ndërtohet ndonjë projekt strategjik në Maqedoni.

Të krijojmë kushte shoqërore dhe për tenderë, në të cilat kompanitë tona do të kenë përparësi në mënyrë që të arrijnë qëllimin. “Nëse nuk arrijmë ta krijojmë atë, ndërsa tani është momenti, vlerësojmë se na pret një katastrofë e vërtetë në industrinë e ndërtimit pas disa vitesh…”-tha Andreja Jakimovski -Shoqata e Ndërtuesve në Odën Ekonomike.

Ndërtuesit u ankuan se administrata joefikase e shtetit është një nga arsyet kryesore të vonesës së shumicës së projekteve që janë në ndërtim. Autoritetet deklaruan se ata do t’i përgjigjen kërkesave të biznesit, dhe do të përpiqen të përmirësojnë kapacitetet e institucioneve.

Nëse duam të jemi konkurrues, para së gjithash ne, institucionet, për të përmbushur nevojat e qytetarëve dhe kompanive, ti përshpejtojmë procedurat, të ndryshojmë procedurat ligjore dhe rregulloret, që ato procedura të shkojnë sa më shpejt të jetë e mundur …”-pohoi Blagoj Boçvarski – Ministër i Transportit dhe Lidhjeve.

Ndërtuesit presin që ta mbyllin vitin me një rezultat shumë të keq, por ata besojnë se kriza në sektorin e ndërtimit do të thellohet edhe më tej. Rënia më e lartë në punimet e ndërtimit u regjistrua në sektorin e ndërtimeve të larta, ndërsa projektet e infrastrukturës janë në të njëjtin nivel si vitin e kaluar.

Ile Petreski

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending