Connect with us

Business

MZhE në vitin 2019 shfrytëzoi vetëm 60 % të buxhetit, i pagoi 18 punëtorë pa shkuar fare në punë

Published

on

Raporti i Auditimit për pasqyrat financiare të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik për vitin 2019, thekson se kjo ministri ka shpenzuar vetëm 60 përqind të buxhetit final, që është një rënie prej 35 përqind krahasuar me vitin 2018. Kjo është kritikuar nga deputetët anëtarë të Komisionit për mbikëqyrje të Financave Publike, duke thënë se është një nga ministritë me realizimin më të ulët të buxhetit.

Ky raport është shqyrtuar të martën në Komisionin për Mbikëqyrje të Financave Publike, e ku është theksuar se në këtë ministri ka mungesë të evidencës për vajtje ardhjet në punë, ku në këtë ministri pas një procesi të rekrutimit me akt emërime ishin integruar 18 nëpunës të komunitetit serb, ish pjesëtarë të “Mbrojtjes Civile”, ku kjo ministri nuk ka dëshmi për ta konfirmuar paraqitjen e tyre në vendin e punës.

Megjithatë Ministria e Zhvillimit Ekonomik ka bërë pagesën e pagave vjetore për këtë punonjës mbi 92 mijë euro.

Kryetari i komisionit për Mbikëqyrje të Financave Publike, Bedri Hamza, ka prezantuar të gjeturat e raportit të Auditimit për këtë ministri për vitin 2019.

Hamza: Nuk ka dëshmi për ta konfirmuar prezencën e tyre në vendin e punës

“Vendimi i Qeverisë nr.06/39 i datës 22.07.2015, aprovon konkluzionet e dakorduara për zbatimin e të ashtuquajturës ‘Mbrojtja Civile’. Në MZhE ishin caktuar të punojnë 18 ish pjesëtar të “Mbrojtjes Civile” të cilët ishin pajisur me akt emërime. ZKA ka vërejtur se për 18 zyrtarët e lartcekur, ministria nuk ka dëshmi për ta konfirmuar prezencën e tyre në vendin e punës, apo raporte për punën e kryer gjatë vitit 2019, përderisa ministria kishte bërë pagesën e rregullt të pagave të tyre. Vlera financiare për shpenzimet e pagave për vitin 2019 për këta zyrtar ishte 92,708€. Kjo gjendje ishte e njëjtë edhe në vitin e kaluar dhe e njëjta ishte raportuar në raportin E ZKA-së për vitin 2018”, tha ai.

Edhe deputetja e LDK-së Vlora Limani, në këtë mbledhje të komisionit ka kërkuar që të gjendet zgjidhja për punëtorët të cilët paguhen dhe nuk ka fakt se ata paraqiten në punë.

Limani: Duhet të gjeni mekanizëm që ata punëtorë të vijnë dhe të kryejnë punën për çka janë aty

“Është çështje e cila po na paraqitet në çdo raport të auditorit, megjithatë ajo që duhet të theksoj edhe një herë sepse e theksova edhe në raportin paraprak në MASH dhe thuajse çdo organizatë buxhetore ka këtë problem që i ka marrë ata punëtorë. Megjithatë në marrëveshjen politike askush nuk ka abstenohet prej mungesës në punë, prandaj duhet të gjeni mekanizëm që ata punëtorë të vijnë dhe të kryejnë punën për çka janë aty”, tha ajo.

Ministria e Zhvillimit Ekonomik, tashmë është shndërruar në Ministri të Ekonomisë dhe Ambientit, ku ministri Blerim Kuçi, tha se të gjitha të gjeturat e raportit do të adresohen nga grupi punues për zbatimin e rekomandimeve.

Sa i përket të 18 të punësuarve, ai tha se e kanë adresuar këtë çështje dhe se janë duke biseduar me zyrën e kryeministrit që ta gjejnë një zgjidhje.

Kuçi: E kemi adresuar dhe jemi duke biseduar për të gjetur zgjidhje

“E kemi adresuar dhe jemi duke biseduar bashkë me zyrën e kryeministrit ta gjejmë një zgjidhje adekuate duke e pasur parasysh që kjo ka edhe premisa politike. Kurse gjetjet tjera janë të zbatueshme, ne kemi hartuar planin e veprimit dhe jemi duke e zbatuar dhe duke e përcjell progresin e implementimit të të gjitha gjetjeve që janë bërë në bazë të këtij raporti… Ne jemi munduar të gjejmë një zgjidhje krejtësisht adekuate. Sekretari permanent e ka marrë për obligim me e zgjidh këtë çështje në kohën më të shkurtë të mundshme duke pasur parasysh edhe ndjeshmërinë e kësaj çështje. E thash kështu, po nuk thash që po i iki përgjegjësisë, assesi nuk po i iki përgjegjësisë”, tha ai.

Sa i përket kritikave për realizim të vetëm 60 përqind të buxhetit për vitin 2019, Kuçi tha se e pranon se është performancë e dobët, por që tha se do ta adresojnë.

Kuçi: Ne e pranojmë që 60 përqind efikasiteti i kryerjes së investimeve është një performancë e dobët

“Ka të bëjë me performancën, ne e pranojmë që 60 përqind efikasiteti i kryerjes së investimeve është një performancë e dobët, por nuk ka të bëjë vetëm me ministrinë. Normalisht duke e parë këtë çështje ne kemi rritur kapacitetet për të dhënë direktivat e caktuara për me qenë më efikas në të ardhmen”, tha ai.

Ministri Kuçi, i është përgjigjur edhe deputetit të LVV-së, Eman Rrahmani, lidhur me tenderin prej 5 milionë euro në Suharekë, ku tha se kur e ka fituar nuk ka qenë në pozitë as të deputetit e as të ministrit.

Kuçi: Ajo ka ndodhur në kohën kur nuk kam qenë ministër e as deputet

“Ajo ka ndodhur në kohën kur nuk kam qenë ministër e as nuk kam qenë as deputet edhe pse e drejta ime ligjore ekziston nëpërmes kompanisë për të fituar tenderë se jetoj prej asaj që sa kohë, unë, familja dhe një numër i madh i punëtorëve të caktuar. Kështu që mos i jepni kahja temës së caktuar. Tenderi i cili është fituar ka qenë në kohën e z.Kurti kur jam shpallur fitues kompania ime është shpallur fituese, nuk kam qenë as në pozitën e deputetit e as të ministrit”, tha ai.

Komisioni për Mbikëqyrje të Financave Publike ka shqyrtuar sot edhe raportin e Auditimit të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, si dhe ka bërë shqyrtimin e propozim rekomandimeve për Raportin e Auditimit për Ministrinë për Komunitete dhe Kthim për vitin 2019.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Të revoltuar me Qeverinë, organizatorët e ahengjeve vazhdojnë protestën

Published

on

Kompanitë e industrisë për organizimin e dasmave dhe ahengjeve protestojnë para qeverisë për të dytën ditë me radhë. Janë të revoltuar, siç thonë, që autoritetet e shohin gjendjen e tyre me përbuzje. Sipas organizatës pa ndihmë shtetërore do të duhet t’i mbyllin ndërmarrjet dhe t’i largojnë punonjësit nga puna. Një pjesë e kompanive në këtë veprimtari janë me 30 vjet ekzistencë dhe punësojnë mbi 10 mijë persona. Deficiti në këtë industri tejkalon 60 % krahasuar me vitin 2019, si rezultat i krizës ekonomike dhe shëndetësore. Qeveria është e mendimit se kjo industri është e përfshirë nga pakoja e pestë e masave, përkatësisht janë siguruar një milion euro, fonde të pakthyeshme për organizimin e të paktën 40 ngjarjeve, të cilat presin të angazhohen më shumë se 100 kompani si organizatorë, prodhues dhe qiramarrës të teknikës, por edhe angazhimi i artistëve, muzikantëve, aktorëve, punonjësve të kulturës, fotografëve, kameramanëve, producentëve, teknikëve dhe profesioneve të tjera që zakonisht merren me ose rreth industrisë së ngjarjeve.

Le të hyjë dikush në lëkurën tonë dhe le ta shohë se si duket të jesh pa të ardhura 14 muaj, të mos fitosh asgjë, të habiteni se si i  mbuloni shpenzimet. Nuk janë vetëm pagat e punonjësve që duhet të mbulohen, por kemi shumë kosto të tjera”, tha Maja Babiq, kryetare e shoqatës së industrisë së ngjarjeve.

Alsat

Continue Reading

Business

Ligjet nga pakoja e pestë, deri nesër në Komisionin për Financim dhe Buxhet

Published

on

Propozim-ligjet nga pakoja e pestë e masave ekonomike do t’u paraqiten deputetëve në Komisionin për Financa dhe Buxhet më së voni deri nesër. Kryetari i komisionit, Timço Mucunski, thotë se debati i amendamenteve duhet të mbarojë brenda një dite ndërsa për ligjet pret që të dorëzohen amendamente, të cilat do t’i referoheshin vetëm zgjatjes së afateve të skaduara tashmë. Megjithatë, mbetet që grupet e deputetëve në Kuvend të koordinohen së bashku për paraqitjen e amendamenteve, thotë Mucunski.

Me siguri do ta caktojmë seancën sot pasdite ose gjatë ditës së nesërme. Me siguri do të ketë edhe disa ndryshime thelbësore të ligjit në lidhje me afatet për të mos u krijuar pengesa shtesë për njerëzit dhe kompanitë që do të aplikojnë për këtë ndihmë. Pres që debati të zgjasë një ditë pune dhe pastaj ligji të përcillet në seancën plenare – deklaroi Timço Mucunski – deputet i VMRO-DPMNE-së.

Ligjet nga pakoja e pestë, duhet të paraqiten përpara Komisionit. Midis tyre janë edhe propozim-ligjet për mbështetjen financiare për pagesën e pagave për kompanitë dhe kryerësit individual të pavarur. Kompanitë duhej të merrnin ndihmën në shkurt dhe mars ndërsa për shkak të mosmiratimit në kohë të këtyre masave, mijëra qytetarë mbetën pa paga. Përveç këtyre ligjeve, propozim-ligji për ndihmë për qytetarët të cilët për shkak të afateve të shkurtra nuk kanë marrë gjashtë mijë denarë të ndihmës shtetërore vitin e kaluar duhet t’i paraqitet Komisionit. Ky ligj gjithashtu pritet të ndryshohet për ta zgjatur afatin, i cili ishte planifikuar të ishte 31 marsi.

Andrea Cobanova

Alsat

Continue Reading

Business

Më në fund paga minimale në Kosovë po rritet

Published

on

E caktuar në vitin 2011 me vendim të Qeverisë që aso kohe drejtohej nga kryeministri Hashim Thaçi, paga minimale në Kosovë nuk ka ndryshuar më asnjëherë. Edhe pse ka kaluar një dekadë nga ajo kohë, paga minimale ka mbetur 130 euro për të punësuarit e moshës nën 35 vjeç, si dhe 170 euro për të punësuarit e moshës mbi 35 vjeç. Për rritjen e pagës minimale, vazhdimisht ishin bërë premtime elektorale nga subjekte politike që kanë udhëhequr deri më tani me vendin por si të tilla ato kanë mbetur vetëm premtime. Së fundmi edhe kryeministri i sapozgjedhur, Albin Kurti premtoi rritje të pagës minimale në 250 euro.

Ndonëse sipas propozimit të Këshillit Ekonomiko-Social, Qeveria e Kosovës do të duhej që në fund të çdo viti kalendarik sipas ligjit në fuqi, të përcaktojë pagën minimale, një gjë e tillë nuk është bërë për 10 vite me radhë.

Në mesin e zotimeve të shumta, kryeministri Albin Kurti gjatë fushatës elektorale për zgjedhjet e fundit të 14 shkrutit, ka premtuar rritje të pagës minimale prej 250 euro, duke i përjashtuar po ashtu këtë kategori edhe nga tatimi në të ardhurat personale.

Nga njëri prej dikastereve kryesore në Qeverinë “Kurti 2”, Ministria e Financave kanë thënë  se premtimi i kryeministrit Kurtit, pritet të implementohet shumë shpejtë.

Madje, sipas zëdhënësit të Ministrisë së Financave, Muharrem Shahini, ashtu siç ishte proklamuar, rritja e pagës minimale nuk do ta prek edhe vlerën e pensioneve të përfituesve të skemave sociale.

“Çështja e rritjes së pagës minimale , ashtu edhe siç është prezantuar në Planin e Qeverisë nga Kryeministri do të imlementohet shpejtë. Po ashtu vlen të theksohet se vlera e pensioneve të përfituesêve të skemave sociale nuk është e lidhur me pagën minimale”, tha Shahini.

Premtime për rritjen e pagës minimale i janë bërë vazhdimisht edhe kryetarit të  Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, Avdi Ajdinit i cili u shpreh optimist për realizimin e këtij premtimi nga ana e kryeministrit Kurti.

Ai madje thotë se rritja e pagës minimale do të duhej të bëhej 350 euro.

 “Ne kemi pasur si premtim pozitiv. Ne kemi luftuar me Qeveritë tjera për tu realizuar kjo e drejtë e punëtorëve po me asnjë Qeveri nuk kemi pasur mundësi ta realizojmë. Premtimi i Kurtit gjatë fushatës elektorale mbi rritjen e pagës minimale, unë besoj që do ta realizojë. Kurti ka premtuar rritje të pagës minimale prej 250 euro, ndërsa ne po kërkojmë që kjo të rritet e të bëhet 350 euro”, tha Ajdini.

Ajdini ka treguar se së fundmi përmes një shkrese të dërguar i ka kërkuar kryeministrit Albin Kurtit takim për të diskutuar edhe rreth rritjes së pagës minimale.

“Unë ja kam bërë një shkresë kryeministrit Albin Kurtit më 31 mars të këtij viti, përmes së cilës i kam kërkuar takim. Në takim kam planifikuar të diskutojë për pesë pika kryesore, në mesin e tyre edhe për rritjen e pagës minimale në Kosovë. Nuk kam marrë ende përgjigje”, theksoi ai.

E, për njohësin e çështjeve ekonomike, Musa Limani, rritja e pagës minimale në vend para se të implementohet do të duhej të siguroheshin mjetet financiare pasi që sipas tij, kjo do ta ngarkojë edhe buxhetin e Kosovës.

“Edhe nëse paga minimale bëhet 350 euro nuk ka asgjë të keqe, mirëpo duhet të ketë parasysh të sigurohen mjetet për rritjen e pagave, për arsye se pagat minimale te ne janë jashtëzakonisht të ulëta 130-170 euro. Sigurisht që do ta ngarkojë buxhetin e Kosovës dhe normal që pastaj do të ndikojë dhe do të jetë e obligueshme edhe për sektorin privat. Kjo mundet me qenë shpat me dy teha sidomos te sektori privat që mundet të kolapsojë. Kurse te sektori publik, duhet të sigurohen mjetet buxhetore”, tha Limani.

Bazuar në të metodologjinë ndërkombëtare rreth çmimeve të publikuara në Agjencinë e Statistikave të Kosovës për artikujt kryesor ekzistencial për vitin 2020, paga minimale në Kosovë do të duhej të ishte nga 280 deri në 300 euro. 

Alsat

Continue Reading

Trending