Connect with us

Maqedoni

Historianët kritikojnë ashpër qëndrimet e Zaevit mbi historinë maqedono-bullgare – Alsat

Published

on

Historianët janë të revoltuar nga intervista e kryeministrit, Zaev. Natasha Kotllar thotë se tezat e kryeministrit, Zaev janë absurde dhe bien ndesh me definicionin më të thjeshtë për identitetin. Ajo thotë se problemet politike duhet zgjidhur nga politikanët, por se identiteti ka aspekt shkencor dhe antropologjik, për çka nuk ka të drejtë të flet as kryeministri e as ndonjë krerë tjetër politik apo shpirtëror.

Secila bashkësi ka pasur zhvillimin e tyre social, kulturor, politik dhe ekonomik. I takoj atyre profesionistëve, që nuk mund të pranojnë ekzistencën e historisë së përbashkët mes dy popujve të ndryshëm. Madje, ky njeri, nuk është historian, sa e di është ekonomist dhe nuk e di çfarë i jep të drejtë të përzihet në sferën e historisë?! Sepse historia përfshin aspektet gjuhësore, kulturore dhe ato të identitetit.”

Komunikologu Troshanovski thotë se pozicionet e palëve në bisedime nuk duhet të zbardhen publikisht. Por shton se intervista e Zaevit synon të përmirësojë klimën mes dy vendeve.

Para së gjithash intervistën e shoh në drejtim të krijimit të klimës pozitive për arritje të një marrëveshjeje eventuale, sepse retorika e dy palëve në muajt e fundit është ashpërsuar shumë, është bërë agresive dhe mohuese. Në këtë ambient nuk mund të arrihet kurrfarë kompromisi. Disa formulime definitivisht mund të bëheshin më mirë, megjithatë shikuar në aspekt komunikativ është në drejtim të përmirësimit të klimës për kompromis- pohoi Marko Troshanovski, Komunikolog.

Kreu i palës maqedonase në Komisionin e përbashkët të historianëve, Dragi Gjorgjiev nuk pranoi t’i komentojë deklaratat e Zaevit, duke thënë se kryeministri nuk e ka përmendur komisionin, por se ka shprehur qëndrimet e tij personale për çështje të caktuara historike. Gjorgjiev gjithsesi vlerëson se për historinë duhet diskutuar historianët, ndërsa është detyrë e politikanëve t’ua krijojnë hapësirën e duhur.

Anesa Salihu

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending