Connect with us

Maqedoni

Harrohen regjistrimi dhe kodi zgjedhor – Alsat

Published

on

Propozim-ligji për regjistrimin e popullsisë në prill të vitit 2021, akoma nuk është gati. Prej muajsh pritet që versionit i cili duhet të siguronte regjistrim në prill të 2020-tës t’i ndryshohen vetëm datat që të përshtatet për procesin e vitit që vjen. Nga Ministria e Drejtësisë nuk u përgjigjën në pyetjet; deri ku është përgatitja e propozim-ligjit për regjistrimin e popullsisë dhe amvisërive? Kur do të shqyrtohet në Qeveri? Pse merr kaq shumë kohë përgatitja e një ligji, versioni i të cilit është tashmë gati dhe duhet të ndryshohen vetëm treguesit kohor se kur ai do të zbatohet?

Pyetje:

  • Deri ku është përgatitja e propozim-ligjit për regjistrimin e popullsisë dhe amvisërive?
  • Kur do të shqyrtohet në Qeveri?
  • Pse merr kaq shumë kohë përgatitja e një ligji, versioni i të cilit është tashmë gati dhe duhet të ndryshohen vetëm treguesit kohor se kur ai do të zbatohet?

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq kohë më parë kishte deklaruar se në Kuvend ligji duhet të miratohet deri në fund të këtij viti. Është e paqartë se pse nevojitet kaq shumë kohë, ndërkohë që Enti Shtetëror i Statistikës ka bërë thirrje për një miratim të shpejtë, nëse synohet një regjistrim efikas.

Përveç ligjit për regjistrimin e popullsisë, Mariçiq kishte premtuar edhe ndryshim të Kodit zgjedhor, konkretisht zbatimin e listave të hapura për këshilltarë komunal në zgjedhjet lokale. Nuk ka asgjë konkrete as për këtë nismë të paralajmëruar. Ndryshimet në Kodin zgjedhor duhet të përfshinë edhe strukturën përbërë të KSHZ-së, meqë anëtarëve aktual u skadon mandati në janar. Nga Ministria e Drejtësisë nuk morëm përgjigje as në pyetjen për Kodin zgjedhor.

Një ditë ma parë Alsat njoftoi se nuk ka informacione se deri në cilën fazë është plani për vetingun në gjyqësor i cili ishte premtuar për 100 ditët e para të mandatit dhe a do ta prezantojë në kohë Ministria e Drejtësisë këtë plan. Për tre muajt e parë të mandatit ishte premtuar edhe ndryshim i Kodit penal ose monitorim elektronik i personave në burg shtëpiak që të mos mund të arratisen. Edhe për këtë nuk ka asgjë konkrete.

Fatlume Dervishi

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending