Connect with us

Business

Gastronomët kërkojnë nga Qeveria që të shfuqizoj vendimin për ndaljen e muzikës në orën 21:00

Published

on

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që të shfuqizojë vendimin ku parashihet ndalimi i muzikës në ora 21:00 për subjektet që ofrojnë shërbime të gastronomisë.

Sipas tyre ky vendim po zvogëlon afarizmin e bizneseve në një orar kur pikërisht atëherë është esenciale të lejohet dhe rritet afarizmi nga ofrimi i aktiviteteve shërbyese.

SHGK po ashtu ka kërkuar miratimin e Projektligjit për Rimëkëmbjen Ekonomike.

“Shoqata e Gastronomëve të Kosovës, përveç lejimit të muzikës deri në kohën që parashihet në orarin e punës, i bën thirrje që sa më shpejtë të votohet në Kuvend Projektligji për Rimëkëmbjen Ekonomike COVID-19. Në këtë Projektligj përveç tjerash, çfarë veçojmë si me shumë rëndësi dhe që me urgjencë të vihet në implementim, është Neni 7 dhe Neni 9. Neni 7 i këtij Projektligji, do të rendiste në nënparagrafin 2.14 të Ligjit Nr. 05/L-037 për Tatimin mbi Vlerën e Shtuar, nga norma standarde prej tetëmbëdhjetë përqind (18%) në atë të reduktuar prej tetë përqind (8%), për furnizimet e hoteleve, restoranteve dhe shërbimeve të ushqimit. Neni 9 i këtij Projektligji, pas paragrafit 8, do të shtonte paragraf të ri me numrin rendor 9 në nenin 38 të Ligjit Nr. 06/L-105 për Tatimin në të Ardhurat e Korporatave, që me qëllim të rimëkëmbjes ekonomike, Ministri i Financave mund të shtyjë afatin e pagesës së tatimeve tremujore deri në dy (2) vite|”, thuhet në njoftimin për media.

Njoftimi i plotë:

Janë bërë më shumë se dhjetë (10) ditë që nga lehtësimi i fundit i masave nga Vendimi i Qeverisë së Kosovës nr. 01/32 i datës 25.09.2020. Duke u bazuar në atë që është me interes për sektorin e gastronomisë, janë ndryshuar ato masa sa i përket zgjatjes së orarit të punës, lejimit të ushtrimit të aktiviteteve shërbyese në hapësira të brendshme dhe zgjatjes së orarit në kohë të pacaktuar të lëvizjes së personave fizikë jashtë shtëpive/banesave të tyre.
Sipas të dhënave të fundit të IKSHPK – së, kemi të qartë që situata lidhur me përhapjen e pandemisë COVID – 19 është dukshëm stabile edhe pas lehtësimit të masave nga Qeveria e Kosovës. Çdo ditë kemi më pak raste të reja të infektimit e më shumë raste të shërimit të personave të prekur nga ky virus. Kjo për neve tregon që sektori i gastronomisë nuk ka qenë faktor që ndikon në përhapjen e madhe të këtij virusi. Kjo tregon që gastronomia ka qenë shumë bashkëpunuesë në respektimin e manualit duke u kujdesur që shëndeti i popullatës është çështje me shumë rëndësi për të.

Një nga masat për të cilat sektori nuk është i kënaqur e që po aplikohet nga Vendimi i fundit, është e pikës së dytë të paragrafit të katërt, i cili lidhet me ndalimin e muzikës në ora 21:00 në subjektet që ofrojnë shërbime të gastronomisë. Kjo për arsye se po zvogëlohet afarizmi i bizneseve në një orar kur pikërisht atëherë është esenciale të lejohet dhe rritet afarizmi nga ofrimi i aktiviteteve shërbyese.

Sa i përket ndikimit të pandemisë COVID-19 lidhur me dëmet e konsiderueshme ekonomike që janë shkaktuar dhe pritet të shkaktohen, edhe pse janë bërë studime të ndryshme që tregojnë numra jashtëzakonisht negativë, askush nuk mund të parashikojë me saktësi pa përfunduar në tërësi kjo pandemi, mirëpo është evidente që kemi shumë biznese që po falimentojnë në baza ditore.

Kjo për arsye të vazhdimit të të njëjtës barrë tatimore për bizneset, qasjes së vështirë në financim, mosmbështetjes së duhur financiare në kuadër të punësimit, rënies së kërkesës agregate, mosmbështetjes për ekonomi nga sektori financiar, etj.

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës, përveç lejimit të muzikës deri në kohën që parashihet në orarin e punës, i bën thirrje që sa më shpejtë të votohet në Kuvend Projektligji për Rimëkëmbjen Ekonomike COVID-19. Në këtë Projektligj përveç tjerash, çfarë veçojmë si me shumë rëndësi dhe që me urgjencë të vihet në implementim, është Neni 7 dhe Neni 9. Neni 7 i këtij Projektligji, do të rendiste në nënparagrafin 2.14 të Ligjit Nr. 05/L-037 për Tatimin mbi Vlerën e Shtuar, nga norma standarde prej tetëmbëdhjetë përqind (18%) në atë të reduktuar prej tetë përqind (8%), për furnizimet e hoteleve, restoranteve dhe shërbimeve të ushqimit. Neni 9 i këtij Projektligji, pas paragrafit 8, do të shtonte paragraf të ri me numrin rendor 9 në nenin 38 të Ligjit Nr. 06/L-105 për Tatimin në të Ardhurat e Korporatave, që me qëllim të rimëkëmbjes ekonomike, Ministri i Financave mund të shtyjë afatin e pagesës së tatimeve tremujore deri në dy (2) vite.

Për neve si sektor që jemi të fokusuar në punësim, ky Projektligj do të ishte ndihmë shumë e madhe. Lusim që të inicohen sa më shumë incentiva që përkrahin ekonominë në përgjithësi dhe sektorin tonë në veçanti.

Shoqata jonë gjithmonë do të jetë në shërbim të bizneseve të gastronomisë dhe të gjithë atyre që u lidhen veprimtaritë me interes për sektorin tonë. 

Shfaq statistikat COVID-19 

Qeveria e Kosovës

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending