Connect with us

Shendetsi

COVID-19: Testi i ri i frymëmarrjes mund të zbulojë virusin në disa sekonda

Published

on

Provat e hershme të një testi të ri për coronavirusin hapin mundësinë e identifikimit të shpejtë të sëmundjes në sekonda, në vend të pritjes me orë të tëra.

Kërkimet tregojnë se analiza e frymëmarrjes e zhvilluar në Wales mund të jetë në gjendje të dallojë COVID-19 nga infeksionet e tjera të gjoksit pothuajse menjëherë.

Rezultatet e botuara nga Lancet ndjekin provat në Skoci dhe Gjermani. Zhvilluesit Imspex Diagnostics thanë që pajisjet e saj mund të jenë gati për t’u përdorur në gjashtë muaj – nëse mund të sigurojnë fonde. “Potenciali, mendoj, është shumë emocionues”, tha themeluesi dhe shefi ekzekutiv Santi Dominguez, shkruan BBC.

“Ju mund të merrni një mostër të shpejtë, është jo-invazive, nuk keni nevojë për një person veçanërisht të specializuar për të mbledhur ato mostra – dhe disa minuta më vonë të merrni një rezultat”.

Makineritë e fundit u zhvilluan nga Imspex në selinë e saj në Luginën Cynon në Walesin jugor. Fillimisht, teknologjia po përdorej për të zhvilluar teste për të zbuluar sëmundje të tilla si kanceri i mushkërive dhe si të bëjmë shpejt dallimin midis sëmundjeve të frymëmarrjes bakteriale dhe virale. Por ndërsa lloji i ri i coronavirusit u bë një pandemi globale, firma mori vendimin për të përqendruar përpjekjet e saj në diagnostikimin e sëmundjes së shfaqur.

“Ne kemi përvojë në atë zonë dhe përvojë në zbatimin e saj. Kur u shfaq COVID-19, kjo na bëri të devijojmë në atë drejtim dhe të përpiqemi të kontribuojmë”, shtoi shefi i Imspex. Dy prova janë kryer tani duke përdorur teknologjinë e firmës, mbi pacientët e spitalit në Edinburg dhe në Dortmund, Gjermani, në fillim të shpërthimit të coronavirusit.

Studiuesit u përpoqën të përcaktonin nëse makineritë mund të bënin dallimin midis një pacienti me COVID-19 ose një lloji tjetër të infeksionit. Pajisjet analizuan mostra të vetme të frymëmarrjes, duke kërkuar kimikate të paqëndrueshme të pranishme në ajrin e nxjerrë që mund t’u jepte shkencëtarëve një ide se pse një pacient ishte i sëmurë dhe kishte probleme me frymëmarrjen. Në 80 për qind të rasteve, ata ishin në gjendje të parashikonin me saktësi nëse pacienti kishte COVID-19 – duke dalluar sëmundjen nga problemet e tjera të frymëmarrjes si astma ose pneumonia bakteriale.

Në studimin e Edinburgut, studiuesit identifikuan gjithashtu përbërje kimike që kishin një “fuqi të konsiderueshme parashikuese” për ashpërsinë e infeksionit COVID-19, dhe nëse mund të shkaktojë vdekje. Shkencëtarët përfunduan: “Nëse tregohet i besueshëm, ofron mundësi për identifikim të shpejtë ose përjashtim të COVID-19 në departamentet e urgjencës ose kujdesin parësor që do të përmirësojë menaxhimin e pacientëve dhe sigurinë e personelit të kujdesit shëndetësor. Zhvillimi dhe vërtetimi i kësaj qasje mund të lejojë diagnostikimin e shpejtë të coronavirusit në sezonet e ardhshme të gripit endemik”.

Sidoqoftë, këto mbeten studime në shkallë të vogël, me rreth 100 pacientë të përfshirë. /Telegrafi/