Connect with us

Business

2020: Viti i blerjeve online

Published

on

Blerjet në internet kanë pësuar rritje në vendet e Bashkimit Evropian. Për shkak të kufizimeve nga Covid-19 si dhe ndryshimet në zakonet dhe preferencat e njerëzve, tregtia elektronike pritet që të pësojë rritje.

Sipas Eurostat-it, zyrës së statistikave të Bashkimit Evropian, gjatë vitit 2020, 89% e njerëzve të moshës nga 16 deri në 74 vjeç në Bashkimin Evropian kanë përdorur internetin. 72% e tyre kanë bërë blerje online ose kanë porositur mallra dhe shërbime për përdorim privat.

Blerja në internet është rritur me 4% krahasur me vitin 2019 dhe me 10% krahasuar me vitin 2015.

“Më shumë se 8 në 10 përdorues të internetit në Hollandë (91%), Danimarkë (90%), Gjermani (87%), Suedi (86%) dhe Irlandë (81%) kishin blerë ose porositur mallra ose shërbime përmes internetit në 12 muaj para sondazhit. Nga ana tjetër, më pak se 50% kishin blerë në Bullgari (42%), Rumani (45%) dhe Itali (49%).

Gjithashtu Eurostat, tregon se gjatë pesë viteve të fundit, rritjet më të mëdha në blerjet në internet midis përdoruesve të internetit u regjistruan në Rumani, Çeki dhe Hungari.

Fokus i sondazhit të kryer është edhe indicia e blerjeve online, që ka të bëjë me blerjet më të zakonshme.

Blerjet janë bërë kryesisht për rroba, këpucë ose pajisje.

“Veshjet u pasuan nga filmat, dërgesat nga restorantet, shërbime hotelierike, mobiljet, pajisjet shtëpiake ose produkte kopshtarie, kozmetika, librat e shtypur, revistat, tabletat, telefonat celularë ose aksesorët e tyre dhe muzika si një shërbim streaming ose shkarkime”.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Ndihma financiare për muajt shkurt dhe mars kanë ngecur nëpër labirintet e Kuvendit

Published

on

Masa për ndihmën financiare për pagat për muajt shkurt dhe mars ka ngecur nëpër labirintet e Kuvendit. Ekipi ekonomik i qeverisë thotë se ata në asnjë mënyrë nuk mund të ndikojnë te deputetët që të votojnë më shpejtë, as nuk mund të gjejnë mënyrë tjetër për ta ndihmuar biznesin. Ata u bëjnë thirrje kompanive të paguajnë pagat në mënyrë që kur të miratohet ligji, shteti t’ua kthejë mjetet. Por edhe krahas kësaj- dhjetëra masa të tjera që kërkojnë ndërhyrje ligjore janë bllokuar në procedurë parlamentare.

… Edhe nëse hyn në Komision sot dhe në dhjetë ditët e ardhshme votohet, kompanitë do të jenë në kohë me aplikimet e tyre- deklaroi Fatmir Bytyqi- zëvendës- kryeministër për çështje ekonomike.

Sipas agjendës së publikuar nga Parlamenti, për këtë javë në rendin e ditës në Komisionin e financave dhe buxhetit nuk është vendosur propozim- ligji për ndihmë financiare për pagat. Biznesi u bën thirrje deputetëve që menjëherë të miratojnë ligjet që të mos pësojnë dëme shtesë.

Të gjitha partitë parlamentare duhet të marrin parasysh situatën në të cilën jemi dhe të bëjnë përpjekje maksimale për t’i miratuar ligjet ekonomike në Parlament sepse megjithëse ata kanë vullnet të mirë nga Qeveria për ta kaluar ngecjen e këtillë, ata krijojnë impute serioze të këqija mbi pozicionin ekonomik të kompanive- pohoi Branko Azeski, kryetar i Odës ekonomike të Maqedonisë.

Ministri i financave Fatmir Besimi në takimin e sotëm me biznesin theksoi se buxheti është likuid dhe në gjendje të mirë. Por, biznesi nuk e ndan të njëjtin mendim, duke thënë se nëse do të ishte ashtu, Banka Popullore nuk do t’u kishte ndaluar bankave të paguajnë dividenda. Nga ana tjetër, përfaqësuesit qeveritar nuk dëshironin të komentonin vendimin e këtillë të Bankës Popullore.

Andrea Çobanova

Alsat

Continue Reading

Business

Punëtorëve të Trepçës iu del paga për muajin janar

Published

on

Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit (MEA) njofton se janë ndarë mjetet për pagën e muajit janar për punëtorët e kombinatit Trepça.

Sipas MEA-së, punëtorët gjatë ditës pritet t’i marrin pagat e tyre.

“Procedurat e pagesës së mjeteve marrin pak kohë dhe sapo jemi njoftuar se tashmë janë kryer pagesat dhe punëtorët e Trepçës sot gjatë ditës pritet t’i marrin pagat e tyre. Qeveria e Kosovës në vazhdimësi ka ndihmuar Trepçën. Në nëntor të vitit të shkuar, Qeveria kishte ndarë 1.1 milion për këtë ndërmarrje”, thuhet në njoftim.

Ndarja e këtyre mjeteve financiare vjen pasi punëtorët e Trepçës kishin hyrë në grevë për shkak të vonesës së pagës së muajit janar.

Gjithashtu, disa herë punëtorët e kombinatit Trepça kanë pasur vonesa në marrjen e pagave.

Kombinati Trepça është shoqëri aksionare ku 80 për qind e aksioneve janë të Qeverisë së Kosovës, kurse 20 për qind janë aksione të punëtorëve të kësaj ndërmarrje.

Alsat

Continue Reading

Business

Hapen zyrat ndërlidhëse për bashkëpunim ekonomik Kosovë-Izrael

Published

on

Menjëherë pas vendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Kosovës dhe Izraelit është hapur Korporata Zhvillimore dhe Investuese ndërmjet dy vendeve.

Qëllimi i kësaj korporate thuhet se është rritja e shkëmbimeve tregtare ndërmjet Kosovës dhe Izraelit.

Damian Brikman dhe Israel Levinson janë bashkëthemeluesit e kësaj korporate.

Personeli i KIDIC

 

Kujtojmë se Kosova dhe Izraeli kishin vendosur marrëdhënie diplomatike menjëherë pas nënshkrimit të marrëveshjes për normalizim ekonomik në Shtëpi të Bardhë më 4 shtator 2020.

Pas kësaj, Kosova pritet të vendos ambasadën në Jerusalem.

Alsat

Continue Reading

Trending