Connect with us

Shendetsi

Shprehia që mund të shkaktojë shfaqjen e hershme të Alzheimerit

Published

on

Kujdesi për shëndetin e trurit tonë bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm kur plakemi. Është vlerësuar se më shumë se pesë milionë amerikanë vuajnë nga sëmundja e Alzheimerit dhe se gjendja është shkaku i gjashtë kryesor i vdekjeve në vend.

Sidoqoftë, ka një numër mënyrash që ne mund të ndihmojmë që truri ynë të funksionojë në mënyrë optimale – dieta dhe zakonet tona të jetesës mund të ndikojnë në mënyrë drastike në rrezikun tonë për të marrë Alzheimer.

Kohët e fundit, një studim mbi pirjen e tepërt zbuloi se konsumimi i tepërt i alkoolit jo vetëm që mund të shkaktojë një shfaqje të hershme të Alzheimerit, por gjithashtu të çojë në simptoma më të rënda të sëmundjes.

Një studim në rritje ka treguar se konsumimi i tepërt i alkoolit mund të rrisë rrezikun e Alzheimerit, pasi alkooli ka treguar se është toksik për trurin. Në studimin më të fundit, një ekip shkencëtarësh nga Insitituti Feinstein për Kërkime Mjekësore në New York kanë identifikuar më specifikisht se si pirja e tepërt mund të shkaktojë ndryshimin e një proteine ​​normale të trurit në një neurotoksinë që është e përhapur në sëmundjen e Alzheimerit.

Proteina, e quajtur “tau”, zakonisht kontribuon në stabilizimin e neuroneve në tru. Sidoqoftë, studiuesit hetuan se si pirja e tepërt bën që “tau” të fosforilohet, duke e kthyer atë në një toksinë e cila shkakton vdekjen e qelizave të trurit, shkruan First For Women.

Ekipi vendosi të identifikojë se si pirja e tepërt çon në përhapjen e “tau” dhe ata zbuluan se kjo është për shkak të një proteine ​​specifike të quajtur proteina lidhëse RNA.

Siç tregon studimi, zvogëlimi i konsumit të alkoolit është një nga mënyrat më të mira që mund të sigurojmë se truri ynë të mbetet i shëndetshëm dhe i lumtur kur plakemi. /Telegrafi/