Connect with us

Entertainment

Shkencëtarët rusë zbulojnë organizma të vjetër 24 mijë vjet

Published

on

Shkencëtarët në Rusi theksuan se kanë zbuluar krijesa mikroskopike të ngjashme me krimbat që kanë mbijetuar për të paktën 24.000 vjet në një shtresë të ngrirë toke në Siberi, transmeton Anadolu.

Studiuesit në Qendrën Shkencore Pushchino për Kërkime Biologjike zbuluan “bdelloid rotifer”, të cilët janë vetëm femra, në një mostër të ngrirjes së përhershme të mbledhur nga rajoni.

Pasi studiuan jovertebrorët shumëqelizorë, ata zbuluan se ishin ende në gjendje të riprodhoheshin dhe kishin trakte të plota tretëse.

“Bdelloid rotifer” janë rezistentë ndaj rrezatimit dhe janë në gjendje të përballojnë mjedise jomikpritëse.

Stas Malavin nga ekipi hulumtues tha se studimi është dëshmi e fortë se kafshët shumëqelizore mund të jetojnë për dhjetëra mijëra vjet në një gjendje kriptobioze, në të cilën ata pothuajse ndalin metabolizmin e tyre në vendet ku është e vështirë për të mbajtur aktivitete jetësore, të tilla si ambiente ekstreme të nxehta ose të ftohta dhe toksike.

Më herët, shkencëtarët kanë zbuluar disa lloje të krimbave dhe bimëve të thjeshta në mostrat e tokës së ngrirë dhe raportuan se ato mund të qëndronin gjallë në një gjendje të ngrirë.