Connect with us

Business

Nga sot, edhe zyrtarisht mund të organizohen dasma

Published

on

Nga sot lejohet organizimi i dasmave, ahengjeve familjare dhe ngjarje të tjera në restorante të kategorizuara. Kapaciteti i mysafirëve është ulur në 50% dhe nuk duhet të ketë më shumë se 100 mysafirë. Hapësira ku duhet të jenë mysafirët duhet të jetë e hapur. Për momentin nuk lejohet të organizohen ahengje në ambiente të mbyllura. Në një tavolinë do të mund të ulen deri në gjashtë persona, ndërsa për muzikën dhe vallëzimin gastronomët thonë se nuk kanë marrë ende udhëzime konkrete nga Qeveria. Përveç kësaj, ata vlerësojnë se duhet t’u lejohet të punojnë në ambiente të mbyllura.


Shumë kolegë tanë që punojnë me dasma dhe evenimente kanë kapacitete që janë plotësisht të mbyllura. Megjithatë, ato janë të kondicionuara, të ajrosura, janë nga 700 deri në 1000 metra katrorë, plotësojnë të gjitha kushtet për organizimin e një evenimenti sipas të gjitha rekomandimeve dhe masave. Pra, presim që këto objekte të lejohen të funksionojnë sa më shpejt që të jetë e mundur –  tha Perica Golemeik – Oda Gastronomike Turistike pranë LOE-së.

Oda e Pavarur e Gastronomëve reagon ndaj paralajmërimeve që muzikë të gjallë të ketë vetëm në dasma, e jo në restorante të tjera ku qytetarët shkojnë për drekë ose thjesht për kafe apo pije. Gastronomët gjithashtu kërkuan që të ketë mundësi që muzika të jetë më e zëshme, respektivisht 50 decibelët e përshkruar nuk do të dëgjohen nga zhurma e makinave që vijnë në restorant nga jashtë.

Të mos lejohet, nëse vijnë fëmijë me prindërit dhe gjyshërit e tyre që t’i ndajnë në dy tavolina, ose për shkak të një ose dy anëtarëve më tepër që do të ulen në të njëjtën tavolinë nëse ka më shumë se gjashtë persona, të kemi probleme me inspektoratet ose kontrollet – u shpreh Zdravko Josifovskit – Oda e Pavarur e Gastronomëve.

Këto masa lehtësuese vijnë në një kohë kur numri i personave të infektuar me koronavirus ka rënë ndjeshëm. Organizatorët e dasmave u mbyllën për 15 muaj, ndërsa gastronomët e tjerë u mbyllën disa herë brenda tre javësh. Për të gjithë furnizuesit e ushqimit ndalesa mbetet në fuqi që të mos lejohen të punojnë në pjesët e mbyllura të objekteve. Sektori i gastronomisë është një nga më të prekurit nga kriza shëndetësore dhe ekonomike, dhe si problem shtesë dje theksuan mungesën e stafit.

Ile Petrevski

 

Alsat