Connect with us

Shendetsi

Masat mbrojtëse të COVID-19 gjithashtu do t’ju mbrojnë nga ftohjet, gripi

Published

on

Të njëjtat masa paraprake të marra për të shmangur COVID-19 gjithashtu do të ndihmojnë në mbrojtjen nga ftohjet dhe gripi.

Ndërsa autoritetet shëndetësore përgatiten për një sezon të ftohtë dhe gripin që do të përkojë me COVID-19, ekspertët po inkurajojnë publikun që të vazhdojë të praktikojë higjienë të mirë të duarve, distancim fizik dhe vendosjen e maskave për të parandaluar jo vetëm COVID-19 por edhe ftohjet dhe gripin.

“Ftohja dhe gripi, COVID-19 – të gjithë janë viruse të frymëmarrjes. Ekzistojnë ndryshime midis tyre, por në thelb ato transmetohen të gjitha në të njëjtën mënyrë ”, tha Dr. William Schaffner, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin Vanderbilt në Tennessee.

Transmetimi i sëmundjeve të frymëmarrjes ndahet në dy kategori: transmetimi i pikave dhe transmetimi përmes ajrit. “Ideja është që përhapja e frymëmarrjes përmes transmetimit të pikave është nga pikat më të mëdha, më të rënda, madhësia e grimcave më të mëdha dhe ato nuk udhëtojnë shumë gjatë”, tha Dr. Dean Blumberg, shefi i sëmundjeve infektive pediatrike në Universitetin e California Davis, për Healthline.

“Ato nuk qëndrojnë pezull në ajër për shumë kohë sepse graviteti merr përsipër dhe bien në tokë, kjo është arsyeja pse ne kemi të gjitha ato rekomandime në lidhje me distancën shoqërore”.

“Pikat normale të frymëmarrjes që mbartin gjëra të tilla si ftohja e zakonshme, SARS-COV-2 ose gripi janë të mëdha dhe zakonisht shkaktojnë infeksion nga kontakti i drejtpërdrejtë ose përmes një sipërfaqe të ndotur ku ka zbritur”, tha Dr. Jaime Friedman, një pediatër në San Diego.

Ftohja e zakonshme dhe gripi besohet se transmetohen përmes pikave më të mëdha. Dhe megjithëse ka ende shumë për të mësuar rreth COVID-19, besohet se përhapet në të njëjtën mënyrë. ” Të paktën dy të tretat e transmetimit të COVID-19 bëhet nga rruga e frymëmarrjes përmes pikave”, tha Blumberg.

Pse maskat janë të rëndësishme?

Ekspertët thonë se transmetimi i pikave është arsyeja pse mbajtja e maskave është kaq e rëndësishme. “Brenda asaj zone prej 1 deri në 2 metra, ky është vendi ku virusi transmetohet në mënyrë më efikase dhe, natyrisht, pasi njerëzit pa simptoma mund të shpërndajnë virusin, aq shumë sa njerëzit me simptoma, kjo është arsyeja pse duhet të vendoset maska​​”, tha Blumberg.

Maskat veprojnë si një pengesë që ndalojnë pikat më të mëdha të transmetohen, duke minimizuar rrezikun e përhapjes. “Ato mbrojnë nga ajo çfarë nxirrni gjatë frymëmarrjes, janë vërtet të shkëlqyeshme në këtë. Mendoni për kirurgët. Arsyeja që ata mbajnë maska ​​të fytyrës janë që mikrobet në gojën dhe hundën e tyre të mos bien në plagën kirurgjikale. Pra, nëse të gjithë mbajnë maska, ata mbrojnë vetveten, por edhe më shumë ata po mbrojnë të gjithë tjerët përreth tyre dhe nëse të gjithë do ta bënim atë, atëherë aftësia e këtij virusi për t’u transmetuar, nuk do të binte në zero, por do të kishte rënie të mëdha”.

“Të njëjtat konsiderata vlejnë midis gripit dhe COVID-19. Vendosja e një maske dhe distancimi shoqëror janë dy gjërat më të rëndësishme për të parandaluar gripin dhe nëse njerëzit ndjekin atë për COVID-19 ne mund të pushojmë dhe të shohim më pak grip këtë vit”, tha Blumberg. /Telegrafi/