Connect with us

Business

Eksperti i ekonomisë: Ky është çelësi për zgjidhjen e problemeve në Kosovë, ja pse nuk u bë paga mesatare 350 euro

Published

on

Eksperti ekonomik Safet Gërxhaliu vlerëson se qeveria e Kurti ka identifikuar dy përparësi në programin e saj, që lidhen me menaxhimin pandemik dhe zbutjen e pasojave ekonomike dhe sociale, duke shtuar se stabiliteti politik, reformat, zbatimi i ligjit dhe sundimi i drejtësisë janë treguesit më të rëndësishëm të prosperitetit ekonomik në Kosovë.

Ai thotë se pjesa ekonomike e programit të qeverisë së Albin Kurtit është pozitive, por që nuk duhet kultivuar pritje të mëdha sepse ka shumë probleme të akumuluara nga e kaluara.

“Ajo që i mungon programit është se nuk ka shpjegim më të hollësishëm se çfarë do të ndodhë në cilin dimension kohor, përparësitë duhet të jenë afatshkurtra, afatmesme dhe afatgjata. Vaksinimi është sigurisht një përparësi, dhe pastaj ne mund të punojmë në rehabilitimin ekonomik. Do të ketë sfida të mëdha, por përparësia është se ne kemi një shumicë në qeveri dhe asamble, gjë që nuk ka qenë deri më tani dhe kjo jep shpresë se do të ketë hapa të vegjël stimulues, por nuk duhet të presim shumë sepse ka shumë probleme të trashëguara nga e kaluara”, tha ai, për mediat serbe, transmeton gazeta “Bota sot”.

Në programin e qeverisë të menaxhimit thuhet, ndër të tjera, se një nga masat që duhet të merret nga ekzekutivi është mbështetja e njerëzve që kanë humbur punën.

Ishte planifikuar gjithashtu të rritet paga minimale në 250 euro, megjithëse Kryeministri Albin Kurti, gjatë mandatit të mëparshëm, premtoi se paga minimale në Kosovë do të arrijë në 350 euro. Kjo është arsyeja pse disa përfaqësues të punëtorëve në Kosovë shprehin pakënaqësi.

Nga ana tjetër, Gërxhaliu shpjegon se një rritje në buxhet është e nevojshme për të rritur pagën minimale dhe shton se do të duhet kohë për ta rritur atë në 350 euro.

“Ishte treguesi i parë që nuk ka para të mjaftueshme në buxhet për t’i rritur ato në 350 euro. Përveç kësaj, ne kemi një numër të madh të veteranëve të UÇK-së që marrin kompensim financiar të pamerituar, dhe nëse paga mesatare rritet, atëherë situata në buxhet automatikisht bëhet më e vështirë. Kjo është arsyeja pse duhet të jemi të kujdesshëm, është shumë më mirë të shkojmë hap pas hapi, në mënyrë që të mos biem në bllokadën ekonomike”, deklaron Gërxhaliu.

Ai vëren se çelësi për zgjidhjen e të gjitha problemeve në Kosovë është sundimi i ligjit dhe drejtësia.

“Zhvillimi ekonomik është i lidhur ngushtë me shtetin e së drejtës dhe drejtësinë, sepse pa atë do të jemi larg integrimit evropian, stabilitetit ekonomik, pa atë nuk do të jemi tërheqës për investitorët e huaj, sepse paqëndrueshmëria politike dhe mungesa e sundimit të ligjit kanë sjellë Kosova në këtë gjendje”, përfundon Safet Gërxhaliu.

Alsat