Connect with us

Business

Bilanci i investimeve të huaja në Kosovë

Published

on

Në Republikën e Kosovës janë të regjistruar mbi 6 mijë investitorë të huaj me një shumë të kapitalit që kap vlerën e miliarda eurove.

Në tregun e Kosovë ka investitorë dhe biznesmenë të huaj. Madje numri i tyre duket të jetë goxha i lartë.

Bazuar në të dhënat zyrtare të Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë dërguar në tregun e Republikës së Kosovë operojnë 6 mijë e 146 kompani të huaj, prej tyre me së shumti nga Turqia.

Kështu, shuma totale e kapitalit fillestar të të gjithë investitorëve të huaj në Kosovë në të gjitha fushat ku ata kanë investuar, është 1 miliardë e 684 milionë e 693 mijë e 577 euro.

Ndërkohë, Turqia vazhdon të mbetet një ndër partnerët më të mëdhenj tregtar dhe një nga tre shtetet me praninë më të madhe të investimeve direkte në Kosovë, ku gjithsejtë 734 kompani operojnë në tregun tonë.

Përveç Turqisë një nga partnerët më të mëdhenj tregtarë të Kosovës janë edhe Gjermania dhe Zvicra.

340 kompani gjermane ushtrojnë veprimtari në tregun e Kosovës, ndërsa nga Zvicra janë 186 kompani, këto të dhenë janë bërë të ditura nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë.

Ndërsa vetëm nga shteti i Turqisë, deri më 31 mars 2020, totali i  investimeve kumulative direkte nga Ankaraja në Prishtinë është 430.8 milionë euro.

Nga 6 mijë e 146 kompani të huaja që operojnë në tregun e Kosovës 954 prej tyre merren me Industri Përpunuese të Prodhimtarisë, 74 me furnizim me Rrymë, Gazë, Avull dhe Klimatizim.

Më poshtë gjeni tabelën e plotë të veprimtarisë së kompanive të huaja që operojnë në tregun e Kosovës.

C – Industria Përpunuese, Prodhimtaria954

D – Furnizimi me Rrymë, Gaz, Avull dhe Klimatizim74

E – Ujësjellësi, Kanalizimi, Menaxhimi i Mbeturinave dhe Aktivitetet e Riparimit87

F – Ndërtimtaria567

G – Tregtia me Shumice dhe Pakicë, Riparimi i Mjeteve Motorike dhe Motoçikletave1,771

H – Transporti dhe Magazinimi177

I – Hoteleria dhe Akomodimi444

J – Informimi dhe Komunikimi373

K – Aktivitetet Financiare dhe të Sigurimit86

L – Aktivitetet e Patundshmërisë288

M – Aktivitetet Profesionale Shkencore dhe Teknike479

N – Aktivitetet Shërbyese dhe të Përkrahjes254

O – Administrimi Publik dhe i Mbrojtjes, Sigurimi i Detyruar Social15

P – Arsimi69

Q – Aktivitetet e Shëndetit Njerëzor dhe të Punës Sociale108

R – Artet, Argëtimi dhe Rekreacioni165

S – Aktivitetet Tjera Shërbyese223

U – Aktivitetet e Organizatave dhe Organeve të Huaja2

(blank)10

Ndryshe, në përputhje me nenet e Ligjit për investime të huaja, kompanitë e huaja janë të lejuara të angazhohen në çfarëdo aktivitet biznesor, që janë të hapura për bizneset vendore, dhe nuk ekziston ndonjë kufizim sa i përket kapitalit që mund të kenë këto kompani. Investitorët e jashtëm mund të themelojnë degë të veta në të njëjtën formë si bizneset vendore.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

​ATK inkason 36.2% më shumë borxhe tatimore se në tremujorin e parë të vitit 2020

Published

on

Performanca e ATK-së në mbledhjen dhe trajtimin e borxheve tatimore për tremujorin e parë të këtij viti është në nivel të kënaqshëm, pasi në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2020 inkasimi është më i madh për 36.2 % apo 6.3 milionë euro, ndërsa totali i borxhit të inkasuar për janar-mars 2021 është 23.8 milionë euro.

Përmes një njoftimi për media nga ATK thuhet se trajtimi dhe mbledhja e borxheve tatimore të krijuara nga tatimpaguesit është njëri ndër prioritetet kryesore të Administratës Tatimore të Kosovës.

Ministria e Drejtësisë në të njëjtën kohë ka zbatuar të gjitha procedurat, të cilat parasheh Legjislacioni Tatimor në fuqi, ku sipas procedurave të konfiskimit gjatë këtij tremujori janë kryer konfiskime tek disa subjekte biznesore, si rezultat janë inkasuar borxhe në vlerë prej 127 mije euro.

ATK falënderon të gjithë tatimpaguesit, të cilët duke paguar obligimet e tyre tatimore kontribuojnë në rritjen e mirëqenies së qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Alsat

Continue Reading

Business

Bujqit nga komuna e Gazi Babës dhe Haraçinës kërkojnë dëmshpërblimin e përmbytjeve

Published

on

Dhjetëra bujq të komunës së Gazi Babës dhe Haraçinës sërish kanë bllokuar disa nga rrugët e Shkupit. Ata vazhdojnë të kërkojnë dëmshpërblimet për dëmet bujqësore të shkaktuara në vitin 2016 dhe 2018 nga reshjet e shiut dhe breshrit. Këshilli i bujqve shprehet i revoltuar nga mospërfillja e institucioneve përkatëse. Siç thonë bujqit, dëmet e tokës dhe të kulturave bujqësore kanë arritur në mijëra euro. Madje, shumë prej tyre thonë se tashmë kanë hequr dorë nga ky profesion për shkak të pamundësive ekonomike.

Ne si bujq të komunës së Haraçinës dhe Gazi Babës jemi vendosur që deri në fund, në mënyrën më të keqe, me protesta ti kërkojmë të drejtat tona. Kërkojmë trajtim të barabartë me të gjithë bujqit e Maqedonisë së Veriut dhe kërkojmë urgjentisht Qeveria të mbaj mbledhje dhe të marrë përfundimisht qëndrim që dëmet të paguhen sipas elaboratëve që janë dorëzuar nga komuna e Gazi Babës dhe Haraçinës”, tha Agron Hajrullahu, kryetar i këshillit organizativ.

“ Kemi marë borxhe në barnatoret bujqësore për najlonin dhe folitë. Unë kam mar kredi, paguaj interes për kredinë ndërsa paratë e mia tashmë 5 vjet nuk mund ti tërheq. Është momenti I fundit të gjejmë zgjidhje. Në pikun e sezonit të punës ne dalim në rrugë dhe nuk do të ndalemi këtu, kemi filluar dhe do të shkojmë deri në fund”.

Alsat

Continue Reading

Business

Oda Ekonomike: Të mos luhet me fatin e punëtorëve

Published

on

Deputetët të mos tallen me fatin e mijëra punëtorëve dhe urgjent të votohen ligjet, që janë të domosdoshme për ndihmën e kompanive. Odat Ekonomike (OE) me reagime të ashpra ndaj të zgjedhurve të popullit për mos- miratimin në kohë të masave nga pakoja e pestë. Nëse nuk votohen ligjet, dyfish më shumë qytetarë do të lëshohen në pushim të detyrueshëm dhe do të mbeten pa rroga. Ndihma e paraparë është për rreth 30 mijë kompani dhe do të përfshijnë rreth 120 mijë punëtorë.

Alsat

Continue Reading

Trending