Connect with us

Entertainment

Zhurma e trafikut në rrugë po i ndalon zogjtë të mësojnë të këndojnë

Published

on

Zogjtë normalisht mësojnë të këndojnë gjatë tre muajve të tyre të parë të jetës. Në rreth 90 ditë, ata duhet të kishin zotëruar të gjitha provat dhe cicërimat që do të përsërisin për pjesën tjetër të jetës së tyre. Por zhurma e trafikut mund ta bëjë më të vështirë për shpendët e vegjël të mësojnë të këndojnë, duke ngadalësuar ndjeshëm këtë proces. Akoma më shqetësuese, shkencëtarët e kanë lidhur zërin me shtypjen e sistemit imunitar, i cili mund të jetë tregues i stresit kronik.

– Advertisements –

Studiuesit me Institutin Max Planck për Ornitologji në Gjermani bënë zbulimin ndërsa vëzhguan sjelljen e dy grupeve të zogjve të pulës mashkull. Të dy grupet u rritën duke dëgjuar regjistrime të meshkujve të rritur duke kënduar. Por njëri ishte gjithashtu i ekspozuar ndaj zhurmës së trafikut nga habitatet e vërteta të shpendëve pranë rrugëve në Mynih. Ndërsa zogjtë rriteshin, ekipi gjurmoi se sa mirë çdo zog mësoi të këndojë dhe mati përgjigjet e tyre imune. Ata zbuluan se gishtat e ngritur me zhurmë shtesë ishin nxënës më pak të suksesshëm të këngëve. U desh rreth 30% më shumë kohë për të zotëruar këngët e tyre dhe ata bënë më shumë gabime gjatë procesit. Shkencëtarët mendojnë se hulumtimi i tyre mund të ndihmojë në hedhjen dritë mbi ndikimin e zhurmës së trafikut tek njerëzit, si dhe zogjtë.