Connect with us

Business

Vështirësohet hapja e llogarive të autorizuara për ish klientët Euro Standard – ALSAT-M

Published

on


Pensionistët dhe pranuesit e ndihmës sociale që kanë qenë klientë të bankës Euro Standard e që s’mund të shkojnë fizikisht në bankë për të hapur llogari tjetër, kanë ngecur nëpër labirintet institucionale. Vërtetimet, dokumentet e autorizuara në noter, autorizimi në formë të aktit noterial-janë vetëm disa nga kërkesat e bankave për qytetarët. Nga Asociacioni i Bankave të Maqedonisë thonë se problemi prej sot pritet të evitohet. Të gjitha bankat tashmë e kanë pranuar formularin e autorizimit që duhet ta japin qytetarët që të njëjtin ta verifikojnë.

Asociacioni i Bankave të Maqedonisë:

“Ju njoftojmë se procedura e autorizimit për hapjen e llogarisë së transaksionit është harmonizuar me institucionet dhe dje është dorëzuar deri tek të gjitha bankat për veprimin e tyre”

Por, që të merret autorizimi, qytetarët fillimisht duhet të paguajnë verifikim në noter që kushton më shumë se 1000 denarë. Noterët më pas shkojnë në adresën e banimit që të përgatitin autorizim me të cilin autorizohet personi tjetër në emër të pranuesit të pensionit apo ndihmës sociale të hap llogari tjetër transaksioni dhe në emër të tij t’i tërheq paratë. Në këtë mënyrë, nëse noteri vjen në shtëpi dhe vetë e përgatit autorizimin, do t’ju kushtojë 1450 denarës ndërsa nëse autorizimi është marrë nga banka, verifikimi do të kushtoj 1150 denarë.

Bankat prej nesër do të fillojnë me ndarjen e pensioneve. Por, ata që nuk kanë hapur llogari në bankë tjetër kurse paraprakisht e kanë marrë pensionin përmes bankës Euro Standard, pagesën e radhës do ta presin deri në datën 7, 14 ose 25 shtator. Nga Fondi Pensional hde Invalidor dhe Ministria e Punës apelojnë qytetarët më shpejtë të hapin llogari që t’i marrin mjetet në kohë. Për llogari të re, qytetarët nuk duhet të shkojnë nëpër institucione, por vetëm duhet ta njoftojnë bankën se në llogarinë e re do ta marrin pensionin apo ndihmën sociale.

 

Andrea Çobanova

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending