Connect with us

Business

Vendimi për shtyrjen e kredive merret javën e ardhshme – ALSAT-M

Published

on


Bankierët dhe Banka Popullore heshtin për konkluzionet nga mbledhja e djeshme për shtyrjen e mundshme të kësteve të kredive. Nga Banka Popullore morëm konfirmim se ka pasur një takim, por mbetëm pa përgjigje se çfarë është kërkua nga bankat tregtare dhe cili është pozicioni i Bankës Popullore. Nga BPRM-ja u përgjigjën se vendimi përfundimtar do të merret javën e ardhshme, pasi që duhet të bëhen analiza shtesë.

Banka Popullore

“Gjatë ditës së djeshme, është mbajtur një takim me përfaqësuesit e Asociacionit të Bankave të Maqedonisë, në të cilën u konkludua se është e nevojshme të bëhen analiza shtesë. Pas kryerjes së analizës, presim që të kemi qëndrim përfundimtar gjatë javës së ardhshme, duke marrë parasysh nevojat e qytetarëve dhe stabilitetin e sistemit bankar”.

Alsat gjithashtu kërkoi përgjigje nga Asociacioni i Bankave të Maqedonisë, por deri më tani asnjë nga pyetjet e bëra nuk është përgjigjur. Pyetëm:

Për shkak të krizës së shkaktuar nga Kovid 19 nga fillimi i Prillit, qytetarëve iu dha mundësia që të mos i paguanin detyrimet kreditore ndaj bankave. Kjo masë zgjat edhe muajin tjetër, dhe nëse vendoset të mos zgjatet, qytetarët që nga 1 tetori fillojnë me pagesa të rregullta të kredive. Shtyrja e kredive praktikohet nga pothuajse të gjitha vendet e Evropës, dhe disa prej tyre kanë marrë vendime për shtyrjen e kredive pas përfundimit të afatit të parë. Sidoqoftë, kushtet se kush nuk duhet të paguajë këstet janë të modifikuara.

Andrea Çobanova

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending