Connect with us

Business

Vendimi për rishikim të buxhetit, pas masave ekonomike – ALSAT-M

Published

on


Ministria e Financave tek tani do të bëjë analizë nëse nevojitet një ri-planifikim i ri i buxhetit të shtetit. Së pari, në tryezë duhet të përcaktohet grupi i katërt i masave ekonomike, sa do të kushtojë dhe si do të ndikojë në buxhet, që pastaj të vendoset nëse do të ketë rishikim të dytë, thonë nga Ministria e Financave. Disa komuna kanë paralajmëruar tashmë për vështirësi financiare nëse shpenzimet për punonjësit e përkohshëm bien në llogari të tyre.

Pasi që të diskutohet pakoja e katërt e masave dhe të vlerësohen implikimet fiskale, do të vlerësohet nëse ka nevojë për rishikim të dytë të buxhetit – thonë nga Ministria e Financave.

Rishikimi i dytë i arkës shtetërore ndodhi në maj, gati dy muaj pas shpërthimit të pandemisë në vend. Me rishikimin e buxhetit, qeveria rriti shpenzimet me 53.7 milion euro nga ato të planifikuara fillimisht. Qeveria arsyetoi rritjen e anës së shpenzimeve dhe uljen e të ardhurave si të nevojshme për trajtimin e pandemisë.

Ministria e Ekonomisë 9.8 milion euro
Ministria e Shëndetësisë 10.6 milion euro
Ministria e Arsimit 5.6 milion euro
Agjencia e Punësimit 2.5 milion euro

Megjithatë, Qeveria me rishikimin e buxhetit ua zvogëloi buxhetet e pothuajse të gjitha ministrive, ndërsa përkohësisht u ndërprenë të gjitha masat për subvencione siç ishin ato për dritare PVC, panele diellore, shporete me peleta dhe të ngjashme.

Andrea Cobanova

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending