Connect with us

Shendetsi

Veganët mund të jenë në rrezik më të lartë për fraktura të kockave, zbulon studimi

Published

on

Në listën gjithnjë në rritje të personave për dhe kundër të dietave me bazë bimore, rreziku më i lartë i frakturave të kockave është përforcuar në listën e pengesave të mundshme.

Veganët dhe vegjetarianët mund të jenë në rrezik më të madh për frakturat e kockave sesa ata që hanë mish, sipas një studimi të madh gjatësor të botuar në revistën BMC Medicine.

Frakturat në moshën e rritur dhe moshat e mëdha janë të zakonshme, por studimet e mëparshme kanë treguar se vegjetarianët kanë dendësi minerale më të ulët të kockave sesa jo-vegjetarianët. Dendësia e kockave është “një masë e sasisë së mineraleve (kryesisht kalcium dhe fosfor) që përmbahen në një vëllim të caktuar të kockave”, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit në SHBA.

Marrja e konsiderueshme më e ulët e kalciumit dhe proteinave dietike janë raportuar gjithashtu në mesin e atyre që nuk hanë mish. Përkundër këtij studimi paraprak, shoqërimet midis dietave vegjetariane dhe rreziqeve të thyerjeve kanë qenë të paqarta deri më tani, tha studimi.

“Ky është studimi i parë gjithëpërfshirës dhe studimi më i madh deri më tani për të parë rreziqet e frakturave totale (fraktura që ndodhin kudo në trup) dhe frakturave në vende të ndryshme në njerëz me zakone të ndryshme të zakonshme dietike”, tha autori kryesor i studimit, Tammy Tong.

Kishte 4.1 raste më shumë në vegjetarianë dhe 19.4 raste më shumë në veganë për çdo 1.000 njerëz gjatë një periudhe prej 10 vjetësh, shkruan CNN.

Dieta dhe forca e kockave

Gati 55,000 të rritur relativisht të shëndetshëm nga Britania e Madhe iu përgjigjën një pyetësori mbi dietën, karakteristikat socio-demografike, mënyrën e jetesës dhe historinë mjekësore midis 1993 dhe 2001. Studiuesit i kategorizuan ato sipas dietës dhe në vijim në 2010: ngrënësit e mishit, peshqit (peskatarët) , vegjetarianë (pa mish ose peshk por produkte qumështore dhe / ose vezë) dhe veganë (asgjë nga kafshët).

Autorët gjetën 3.941 fraktura totale deri në vitin 2016. Në krahasim me ata që hanë mish, veganët me marrje më të ulët të kalciumit dhe proteinave mesatarisht kishin një rrezik 43 për qind më të lartë të frakturave kudo dhe në ije dhe këmbë. Vegjetarianët dhe peskatarët kishin një rrezik më të lartë të frakturave të ijëve sesa ata që hanë mish, por rreziku u zvogëlua pjesërisht kur studiuesit konsideruan indeksin e masës trupore dhe konsumin e mjaftueshëm të kalciumit dhe proteinave. Sidoqoftë, rreziku ishte akoma më i lartë për veganët me ata faktorë të marrë parasysh. /Telegrafi/