Connect with us

Business

Varhelyi: Tregu i përbashkët do të përshpejtojë integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE

Published

on

Tregu i përbashkët rajonal në Ballkanin Perëndimor jo vetëm që do të kontribuojë në heqjen e pengesave në ekonominë rajonale, por gjithashtu do të përshpejtojë integrimin e rajonit në BE, vlerësoi sot komisionari evropian për Zgjerimin Oliver Varhelyi.

Duke iu drejtuar Forumit Ekonomik të Vjenës (VEF), Varhelyi tha se tregu i përbashkët rajonal i bazuar në standardet e BE, i cili po vendoset, ka një potencial të madh.

“Këto janë masa të rëndësishme që do të lehtësojnë tregtinë, por edhe lëvizjen e lirë të qytetarëve, mallrave, shërbimeve, njohjen reciproke të certifikatave, diplomave. E gjithë kjo kontribuon në rritjen e atraktivitetit të rajonit për investitorët dhe gjithashtu do të përshpejtojë integrimin e rajonit në BE,” tha ai.

“Ne po shikojmë mënyra për të integruar Ballkanin Perëndimor gjithnjë e më shumë në tregun e përbashkët evropian. Në disa sektorë, ne do të dëshironim që Ballkani Perëndimor të marrë pjesë edhe para se vendet të bëhen anëtare,” theksoi komisionari evropian.

Varhelyi tha se nuk kishte nevojë të shpjegohej rëndësia e Ballkanit Perëndimor për komunitetin ekonomik në Austri dhe Evropën Qendrore.

Ai vuri në dukje se integrimi i të gjithë rajonit është në interes të unionit evropian.

Sipas tij, qëllimi i qartë i Komisionit Evropian është të përshpejtojë procesin e integrimit.

Varhelyi vuri në dukje se Ballkani Perëndimor dhe BE tashmë janë thellësisht të lidhura ekonomikisht, duke shtuar se ai madje do të thoshte i integruar.

Në këtë drejtim, ai vuri në dukje se vitin e kaluar, 68% e tregtisë së rajonit ishte me BE dhe se BE është një burim i më shumë se 60% të investimeve të huaja direkte në Ballkanin Perëndimor.

Një rajon i tillë i lidhur me BE po kalon të njëjtat probleme dhe po përballet me të njëjtat sfida, siç është pandemia, e cila çoi në recesion.

Për të kapërcyer krizën, kujtoi ai, BE miratoi një plan investimi për rimëkëmbjen e Ballkanit Perëndimor, modeluar nga strategjia e saj për të stimuluar rritjen.

Ai theksoi se parashikon investime të konsiderueshme në infrastrukturën e trafikut, me qëllim të heqjes së të gjitha pengesave për transportin përgjatë korridoreve evropiane.

“Ne duam të lidhim të gjitha kryeqytetet e rajonit me BE. Mesazhi ynë është i qartë se BE ofron kushtet më të mira për investime të mëdha, jo vetëm përmes granteve dhe kredive të buta, por mbi të gjitha përmes transferimit të njohurive kur bëhet fjalë për zbatimin e projektit. Kjo është mënyra më e mirë që partnerët tanë në rajon të mos përfundojnë me hua të këqija, sikurse Mali i Zi,” tha Varhelyi.

Varhelyi tha se qëllimi është të përmirësojmë infrastrukturën e energjisë, kryesisht tranzicionin, si dhe të sigurojmë sigurinë e furnizimit dhe çmimet konkurruese.

BE, thotë ai, po ndihmon gjithashtu Ballkanin Perëndimor të përshpejtojë tranzicionin digjital dhe të gjelbër, i cili kërkon investime të konsiderueshme në infrastrukturën digjitale.

“Ne duhet të lidhim të gjitha qytetet kryesore me internet me shpejtësi të lartë, për të përmirësuar mundësinë e rajonit në shërbimet digjitale,” shpjegoi ai.

Varhelyi mirëpriti faktin që Ballkani Perëndimor heq tarifat e roamingut, duke vlerësuar se kjo është një arritje e madhe, e cila tregon se rajoni mund të arrijë rezultate të rëndësishme për të mirën e qytetarëve të saj. Ai tha se ata tani po punojnë në uljen e tarifave të roaming midis Ballkanit Perëndimor dhe BE.

Ai vuri në dukje se investime më të mëdha në kapitalin njerëzor janë planifikuar gjithashtu, duke kujtuar se Plani i Investimeve mbështet politikën e punësimit, arsimimin më të mirë në përputhje me nevojat e tregut të punës, me shpresën se kjo do të zvogëlojë rrjedhjen e trurit nga rajoni.

Varheji tha se mbështetja e kompanive është në realizimin e këtyre vendeve, duke thënë se shumë, të cilët do të duhet të rikonfigurojnë prodhimin e tyre, duhet të mendojnë për Ballkanin Perëndimor, të cilit i ofrohet një vend afër BE-së për zhvendosjen e prodhimit.

Ai gjithashtu theksoi se BE, paralelisht me investimet, po punon me qeveritë në rajon për të përparuar në sundimin e ligjit, pasi kjo është thelbësore në mënyrë që investitorëve t’u ofrohet një klimë e qëndrueshme dhe e parashikueshme.

Alsat