Connect with us

Shendetsi

Tri gjërat që mund të bëni për ta larguar stresin

Published

on

Në çdo shtëpi, ka një pjesë të shtëpisë ose një hapësirë ​​të caktuar që ndonjëherë është në rrëmujë.

Megjithatë, kur ky kaos është pjesë e përditshmërisë suaj, atëherë mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin mendor.

Ndaj psikologia Jenisha Shah tregon se kujt duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë.

Çrregullim fizik

Është një rrëmujë që mund të përshkruhet si një grumbull rrëmujash në komodina, dollapë dhe të ngjashme. Ndodh shpesh që njerëzit në vende të tilla të rrëmojnë gjërat pa nevojë. Gjithashtu, çrregullimi fizik është i mundur edhe në punë. Për shembull, tavolina juaj është plot me dosje të grumbulluara, letra, shkrime të panevojshme, libra që nuk i keni lexuar dhe nuk do t’i lexoni.

Arsyeja pse lejojmë që një rrëmujë e tillë të rritet është mungesa e kohës e vërejtur dhe në shumë raste, sepse nuk keni një vend të caktuar për gjërat apo një rrëmujë që po grumbulloni. Hulumtimet tregojnë se një shqetësim i përhershëm në mjedisin tuaj mund të ndikojë negativisht në aftësinë tuaj për t’u përqendruar dhe përpunuar informacionin. Neuroshkencëtarët nga Princeton kanë treguar se çrregullimi fizik në mjedisin tuaj ‘lutet’ për vëmendjen tuaj, gjë që rrit stresin.

Çrregullim emocional

Shtypja e emocioneve, dështimet, problemet e pazgjidhura, marrëdhëniet ose çdo ndjenjë tjetër që mbani brenda jush, çojnë në çrregullim emocional. Pasoja është shpesh paaftësia për të njohur emocionet tuaja që kultivoni ndaj vetes dhe paaftësia për të shprehur ndjenjat ndaj të tjerëve. Kapërceni frikën dhe përqendrohuni në të tashmen.

Rrëmujë digjitale

Nëse jeni duke mbledhur skedarë digjitalë të panevojshëm si email, foto, dokumente, atëherë jeni duke u përballur me një rrëmujë digjitale. Ky nivel rrëmujë shumë shpesh mund të çojë në ankth dhe më pas në stres.

Rrëmuja digjitale jep një ndjenjë të rreme sigurie. Ne gjithmonë mendojmë se do të jetë më e lehtë të gjejmë dhe të ruajmë diçka të tillë, dhe kështu ne në fakt thjesht po grumbullojmë dhe grumbullojmë të dhëna, gjë që na bën më nervozë, shpjegoi Jenisha Shah.