Connect with us

Shendetsi

Studimi i ri tregon se trupi ka imunitet ndaj coronavirusit për disa muaj

Published

on

Tre raporte të reja tregojnë se imuniteti i coronavirusit mund të zgjasë për muaj – dhe ndoshta edhe më gjatë.

Gjetjet sugjerojnë që shumë, nëse jo shumica, njerëz që shërohen nga infeksioni janë të mbrojtur për të paktën një periudhë kohe. Ata gjithashtu sugjerojnë se vaksina e re mund të jetë në gjendje të mbrojë njerëzit për më shumë se vetëm disa javë, raporton CNN.

Një studim zbuloi se njerëzit prodhojnë antitrupa që mbrojnë kundër infeksionit dhe zgjasin të paktën pesë deri në shtatë muaj, transmeton Telegrafi.

“Ne konkludojmë se antitrupat neutralizuese prodhohen në mënyrë të qëndrueshme për të paktën 5-7 muaj pas infektimit me SARS-CoV-2”, tha për CNN-in, Deepta Bhattacharya, imunobiologe e Universitetit të Kolegjit të Mjekësisë së Arizonës.

Qelizat B që krijon antitrupa, pjekën në ato që quhen qelizat plazmatike, tha Bhattacharya. “Në përgjithësi, ju merrni një ton plazma qelizash jetëshkurtra”, tha ai.

“Ata prodhojnë një ton antitrupash”. Por këto nuk janë antitrupa që bëjnë shumë për të mbrojtur trupin nga virusi. Ekipi ka testuar afër 30 mijë njerëz dhe ka shikuar disa që janë testuar dy-tre herë.

Një ekip kanadez përdori teste të pështymës dhe kishte gjetje të ngjashme. Pacientët e tyre kishin antitrupa IgG që zgjatën deri në 115 ditë pasi kishin zhvilluar simptomat e para. /Telegrafi/