Connect with us

Shendetsi

Simptomat e kancerit të lëkurës: Pesë shenja paralajmëruese

Published

on

Karcinoma e qelizave bazale (BCC) është forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës, dëshmon Fondacioni i Kancerit të Lëkurës.

Sëmundja me rritje të ngadaltë është kryesisht e shërueshme, nëse e dini se çfarë po kërkoni.

Në shtresën e sipërme të lëkurës ekzistojnë tre lloje kryesore të qelizave, me njërën që janë qelizat bazale. Këto derdhen ndërsa formohen qelizat e reja të lëkurës, por dëmtimi i ADN-së nga rrezatimi ultraviolet (UV) mund të shkaktojë që qelizat bazale të shumohen në mënyrë të pakontrolluar.

Është e rëndësishme të mbani një vështrim të mprehtë në zonat e lëkurës më të ekspozuara ndaj diellit, këshillon Fondacioni i Kancerit të Lëkurës.

Kjo përfshin: fytyrën, veshët, qafën, kokën, gjoksin, shpatullat dhe shpinën. Sidoqoftë, çdo zonë e lëkurës mund të preket.

Pesë shenja paralajmëruese të sëmundjes:

  • Një plagë e hapur që nuk shërohet

  • Plagë e kuqërremtë

  • Gungë ose nyjë me shkëlqim

  • Rritje e vogël rozë

  • Zonë me shenja

Shpesh, dy ose më shumë nga shenjat paralajmëruese të mësipërme janë të dukshme në një tumor lëkure.

Duke u futur në detaje, një plagë e hapur që nuk shërohet mund të rrjedhë gjak. Teksa ajo vazhdon për javë të shumta, ose duket se shërohet dhe përsëri rishfaqet, mund të evidentohet si një shenjë e karcinomës të qelizave bazale. /Telegrafi/