Connect with us

Maqedoni

Shkupi dhe 10 komunat formojnë inspektorate

Published

on


Qyteti i Shkupit dhe komunat që e përbëjnë do të krijojnë një shërbim të përbashkët inspektimi. Përmes tij, ata shpresojnë të jenë më funksional në trajtimin e ndërtimeve të paligjshme dhe shkeljeve të tjera të ligjeve komunale.

“Po përgatitet një marrëveshje ndër-komunale, të cilën duhet ta nënshkruajmë në fund të këtij muaji së bashku me 10 komuna të Shkupit, e cila do të centralizojë ose përqendrojë inspektimin në territorin e kryeqytetit, i cili do të jetë nën patronatin e Qytetit të Shkupit. Harmonizimi i fundit i pikëpamjeve do të rezultojë në një propozim përfundimtar- deklaroi Petre Shilegov, Kryetari i Qytetit të Shkupit.

Problemi me inspektimin e ndërtimeve u aktualizua pas shembjes së ndërtesës ilegale në qendrën tregtare “Mavrovasja” në Shkup, ndërsa inspektimet e mjedisit aktualizohen në opinion me ndotjen e ajrit gjatë dimrit. Në të njëjtën kohë, shumë komuna kanë mungesë të inspektorëve. Vetëm këtë mëngjes, në BNJVL, dy komuna raportuan se nuk kanë më inspektor ndërtimor kurse edhe inspektorët e mjedisit kanë gjithashtu probleme.

“…Shpesh ndodh që një person të bëjë të gjithë punën. Ka konkurs të hapur për pranim, askush nuk aplikon, një inxhinier ndërtimor do të marrë pagë 100 herë më të lartë në  kompani ndërtimi sesa në komunë- pohoi Dushica Perishiq- drejtore e BNJVL-së.

Nga ana tjetër, OJQ-të alarmojnë se te inspektorët lokal komunal ka rrezik për korrupsion sepse janë në kontakt të drejtpërdrejtë me kryetarët e komunave.

 “Gjithë atë që e konstatuam na çon drejtë një përfundimi dhe rekomandimi se nevojiten ndryshime të domosdoshme në modelin e funksionimit të shërbimeve të inspektorateve në nivel lokal, nëse duam të kemi shërbime efikase inspektimi dhe të pakorruptuara në komuna- tha Biljana Bejkovska, drejtoreshë e OJQ Infocentar.

Sipas analizave të sektorit joqeveritarë, inspektorët komunal janë të varur nga vullneti i kryetarëve të komunave dhe më shumë i mbrojnë të “pushtetshmit” sesa interesin e përgjithshëm.

Igor Stefanovski

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending