Connect with us

Shendetsi

Shenjat e kancerit te gratë: Simptoma që nuk mund t’i injoroni

Published

on

Gratë zakonisht janë më të zellshme se burrat kur bëhet fjalë për kujdesin e tyre shëndetësor.

Por, shumë gra injorojnë simptomat që mund të jenë treguese të kancerit. Nëse lind një problem i ri shëndetësor, ju lutemi kontrolloni atë. Sa më shpejt të shpjegohet një problem, aq më shpejt mund të fillohet trajtimi.

Shumë forma të kancerit mund të shërohen nëse gjenden herët. Shembujt e mëposhtëm diskutojnë disa nga simptomat që gratë duhet të flasin me mjekun e tyre nëse i përjetojnë ato.

Vetëm për shkak se një grua ka këto simptoma nuk do të thotë se ka kancer, por është e rëndësishme që të bëhet një vlerësim i mjekut për ta përjashtuar atë.

Humbje e pashpjegueshme e peshës

Humbja e pashpjegueshme e peshës mund të jetë simptomë e një kanceri. Shumë gra do të ishin të kënaqura të humbnin peshë pa u përpjekur, por kur një grua humbet peshë pa dietë ose ushtrime, kjo duhet të kontrollohet, shkruan Meidicinenet.

Qelizat kancerogjene shpesh përdorin shumë nga furnizimi me energji të trupit, gjë që mund të çojë në këtë humbje peshe. Një mjek do të kryejë teste për të përjashtuar kancerin dhe për të përcaktuar nëse humbja e peshës është shkaktuar nga një problem tjetër si një tiroide tepër aktive.

Fryrja

Shumë gra përjetojnë fryrje të barkut si një pjesë normale e ciklit të tyre mujor. Por nëse fryrja përfshin çdo ditë dhe zgjat për disa javë, konsultohuni me mjekun tuaj. Shenjat e kancerit të vezoreve përfshijnë fryrje të stomakut dhe probleme të tjera të tretjes, dhimbje barku ose legeni, ndjenjë të ngopjes shpejt edhe nëse nuk keni ngrënë shumë dhe urgjencë urinare.

Mjeku juaj mund të urdhërojë një skanim CT dhe të kryejë teste gjaku për të ndihmuar në diagnozën.

Ndryshimet e gjirit

Grave u thuhet të bëjnë vetë-provime të rregullta të gjirit dhe të kontrollojnë për gunga, por ka edhe ndryshime të tjera të gjirit për të parë. Simptomat e kancerit inflamator të gjirit përfshijnë skuqjen dhe trashjen e lëkurës në gji. Shumë gra kanë gunga që vijnë dhe ikin gjatë ciklit të tyre. Një gungë e re që nuk zhduket për rreth një muaj, por përkundrazi po zgjerohet ngadalë duhet të kontrollohet menjëherë.

Tregoni mjekut tuaj për çdo ndryshim të gjirit që vëreni. Mjeku juaj do të ekzaminojë gjinjtë tuaj dhe mund të urdhërojë teste të tilla si mamografia, ekografia, MRI dhe biopsia.

Vështirësia në gëlltitje

Vështirësia në gëlltitje mund të jetë një simptomë e një kanceri gastrointestinal, siç është kanceri i ezofagut.

Tregoni mjekut tuaj për simptomat tuaja. Mjeku juaj do të kryejë një kontroll fizike dhe ka të ngjarë të urdhërojë teste të tilla si një rreze X në gjoks ose endoskopi. /Telegrafi/