Connect with us

Business

Rishikimi i buxhetit, përplasje pushtet-opozitë – ALSAT-M

Published

on


Borxhi publik dhe deficiti buxhetor janë tema kryesore midis deputetëve në ditën e dytë të debatit të komisionit për rishikimin e buxhetit. Për deputetët nga VMRO-DPMNE-së, rishikimi i buxhetit është tipar i punës joekonomike dhe masave populiste të qeverisë. Por, sipas deputetëve nga shumica, huamarrja është brenda kufijve normalë dhe rishikimi i buxhetit është i nevojshëm për financimin e masave të reja ekonomike.

Borxhi publik për kokë banori është 193 mijë denarë ose 3 mijë euro. Borxhi publik si përqindje e PBV-së të parashikuar për vitin 2020 përfshirë edhe ditën e djeshme është 60.3 përqind, me çka i kemi shkelur kriteret e Mastrihtit të vendit ose thënë ndryshme jemi një vend i falimentuar”-tha Rashella Mizrahi – deputete e VMRO-DPMNE-së.

Borxhi shtetëror menaxhohet brenda kornizës së asaj që do nënkupton përcaktim i Maqedonisë së Veriut të jetë pjesë e BE-së dhe në rrugën që po ndjekim. Sa i përket deficitit buxhetor, ne kemi një ulje të konsumit privat sepse qytetarët kishin ndalesë në lëvizje, distancim social, zinxhirët e furnizimit si dhe në anën e kërkesës janë prishur”-pohoi Dimitar Kovaçevski – Zëvendësministër i Financave.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending