Connect with us

Maqedoni

Qeveria nuk ka shqyrtuar raportin për “objektet problematike” në Çarshi

Published

on


Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Bllagoja Boçvarski ende nuk është i informuar për raportin që vërteton parregullsitë në më shumë ndërtime në Çarshinë e Shkupit. Konstatimet që Alsat publikoi një ditë më parë ishin bërë nga Inspektoratit Shtetëror për Ndërtim dhe Urbanizëm

Ndoshta është dorëzuar në Qeveri por nuk është shqyrtuar. Do ta shqyrtojmë raportin, do t’i shikojmë të gjitha konstatimet. Inspektorët dhe inspektorati kanë kompetenca serioze, ata duhet të na tregojnë se çfarë duhet ne të bëjmë pas kësaj. Dhe sipas ligjeve ne do të veprojmë”-tha Bllagoja Bocvarski, Ministër i Transportit dhe Lidhjeve.

Alsat bisedoi me pronarët e objekteve te ish Menada, për të cilin në raportin e Inspektoratit thuhet se është bërë mbindërtim i cili duhet të hiqet. Por pronarët thonë se gjithçka është bërë sipas normave ligjore dhe nuk kanë bërë mbindërtim.

“Gjithçka në objekt është rekonstruuar sipas normave të ligjit, Inspektorati vetëm ka vërejtur se terasa është mbuluar me mjete të lëvizshme të cilat janë të domosdoshme edhe për sigurinë e qytetarëve të cilët kalojnë pranë objektit”, theksoi një pronar objekti.

Pas reagimeve të shumta në opinion, tetë muaj më parë Qeveria obligoi Inspektoratin Shtetëror për Ndërtim dhe Urbanizëm që të bëjë kontrolle në Çarshinë e Vjetër. Pas kontrolleve, ditë më parë Inspektorati njoftoi Qeverinë se ka konstatuar parregullsi në ndërtime në pesë objekte, në tre prej të cilave kërkon që të prishen pjesë të tyre, ndërsa për dy objekte procedurat janë në vijim. Por Qeveria nuk e ka shqyrtuar raportin në seancën e fundit të mbajtur të martën.

Komunat në territorin e të cilave është Çarshia e Vjetër, Komuna Qendër dhe ajo e Çairit thonë se nuk janë kompetente për ndërtimet ilegale.

Mefail Ismaili

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending