Connect with us

Maqedoni

Punësimi i maqedonasve në emër të shqiptarëve, paralajmërohen ndryshime ligjore

Published

on


Punësimet e maqedonasve që deklarohen si shqiptarë nuk kanë të ndalur, ndërkaq Qeveria pretendon se nuk mund ta ndalë këtë fenomen. Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës nuk ka një mekanizëm që me urgjencë t’i bllokoj maqedonasit, të cilët zënë vendet e punës që janë të rezervuar për shqiptarët për përfaqësim të drejt nëpër institucionet shtetërore. Nga kjo ministri thonë se shpëtimi i vetëm është në ndryshimet ligjore përkatëse, procedurë kjo e cila do zgjasë disa muaj.

Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës:

“Grupi i punës në resorin tonë është duke hartuar draftin për ndryshimet dhe plotësimet e Ligjit për Nëpunës Shtetëror, i cili sipas dinamikës së punimeve pritet të jetë i gatshëm në fund të dhjetorit.”

Njohësit e fushës kërkojnë heqjen e plotë të softuerit të balancuesit, pasi që ajo është keqpërdorur në aspektin teknik. Ekspertja e administratës publike Neda Maleska iu bëri thirrje institucioneve që sa më parë të bëjnë ndryshimet në metodën e punësimit të nëpunësve shtetëror, duke vënë në rend të parë kualifikimet cilësore të kuadrit përpara manipulimit të shifrave në bazë të etniteteve.

Ky balancues në mënyrën që është planifikuar kërkon diçka që është e pamundur të realizohet. Besojmë që Qeveria dhe resori i saj Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës duhet të shoh që 5 vite nga vendosja e kësaj metode çfarë masa kanë arritur? A kanë dhënë të paktën ndonjë rezultat? Në bazë të saj të propozojnë ndonjë zgjidhje më racionale”-tha Neda Maleska, Eksperte e Administratë Publike.

Përderisa administrata stërmbushet në mënyrë të zhdrejtë, nga LSDM thonë se duhet kohë për një zgjidhje adekuate. Ndërkaq, nga BDI si parti e cila zotohej për subvencionim e kompanive private nëse punësojnë nga komunitetet jo maqedonase, heshtin. Se sa raste të tilla flagrante janë bërë në emër të 20%-it nuk na treguan me shifra nga Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës. Por javës që lamë pas dhjetëra të sapo-punësuar maqedonas në Inspektoratin Shtetëror të Bujqësisë kanë siguruar vendin e punës vetëm duke u deklaruar si shqiptarë. Raste të ngjashme ka pothuajse në çdo institucion shtetëror dhe ministri, duke mos përjashtuar as Qeverinë. Në Komisionin e Agjencisë për Administratë këta kandidat nuk testohen asnjëherë për njohjen e gjuhës shqipe. Nga ana tjetër, kandidatëve shqiptarë u kërkohet njohje e mirë e maqedonishtes dhe gjuhëve të huaja.

Adnan Qaili

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending