Connect with us

Maqedoni

Prishja e objekteve të paligjshme në Ohër, në harresë

Published

on


Tashmë tre muaj nuk ka pasur aktivitete në Ohër për të prishur objektet e ndërtuara në mënyrë të paligjshme dhe për t’i kthyer plazhet në gjendjen e tyre origjinale. Veprimet duket se janë ndalur pavarësisht nga fakti që Kryetari i Ohrit, Konstantin Gjeorgjieski njoftoi se ato do të vazhdojnë pas 15 gushtit. Më 10 korrik, objekti fundit ishte baza prej betoni e Nefi Useinit nga radhët e BDI-së. Nga komuna tani thonë se është punuar mbi vlerësimet.

Komuna e Ohrit:

“Komuna e Ohrit tashmë ka filluar aktivitetet për largimin e objekteve të paligjshme, sipas dinamikës së përcaktuar. Siç është planifikuar, prishen objektet te të cilët ku nuk ka pengesa ligjore dhe aktivitete për prishje …”

 

Është fakt që në Ohër me intensitet të madh prisheshin objekte në periudhën parazgjedhore. Sektori joqeveritar thotë se komuna duhet të vazhdojë me aksionin në mënyrë që të mos ketë përshtypje tjetër.

“Ohri SOS edhe gjatë aktiviteteve që u kryen në bregun e liqenit të Ohrit, me pretendimin e prishjes së objekteve të paligjshme, thoshte se me siguri bëhet fjalë për mbledhjen e pikave të vogla politike për shkak të kohës së vetë aktivitetit”- tha Dragana Velkovska-Ohër SOS.

Nga Ohri SOS thonë se më 7 gusht u kërkuan institucioneve të paraqesin një plan të detajuar me dinamikë, faza dhe afate konkrete për prishjen e objekteve të paligjshme, por deri më tani nuk kanë marrë përgjigje. Autoritetet lokale në Ohër pohuan se gjithçka që është ndërtim i paligjshëm do të shkatërrohet, por se procesi nuk do të jetë i lehtë, gjithçka nuk mund të hiqet menjëherë. Nuk ka asnjë aktivitet në Strugë në këtë drejtim, ndërsa Kryetari i komunës Ramiz Merko disa herë këmbëngulte se atje nuk ka ndërtime pa leje. Kryeministri Zaev, në një tubim parazgjedhor në Strugë më 1 korrik, i tha Merkos se plazhet në Strugë do të kthehen në gjendjen e tyre origjinale dhe nëse komuna nuk vepron, Qeveria ka të drejtë t’ia marrë kompetencat dhe të kryejë procedurën plotësisht. Por as nga kjo nuk ka asgjë.

Miki Trajkovski

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending