Connect with us

Business

Paralajmërohet rritje e papunësisë dhe varfërisë në Kosovë

Published

on

Përveç rënies ekonomike, Banka Botërore në raportin për Kosovën thotë se ajo pritet të shoqërohet edhe me rritjen e papunësisë dhe të varfërisë.

Për papunësinë, në raportin e kësaj banke nuk është dhënë ndonjë shifër, ndërkohë varfëria thuhet se do të rritet për 5 pikë.

Aty theksohet se nga 17.9 për qind e popullsisë që është vlerësuar se ka jetuar në varfëri në vitin 2017, tash mund të rritet në 23.4 për qind.

Llogaritur në numër i bie që mbi 70 mijë persona do të kalojnë në varfëri.

Drejtoi i Institutit për Zhvillimin e Politikave Sociale, Vebi Mujku, ka thënë se rritja e varfërisë e paraparë nga Banka Botërore do të mund të jetë edhe më e madhe.

“Në Kosovë tani janë rreth 25 mijë familje që përfitojnë asistencë sociale, por presim që ky numër të rritet, me vetë faktin që shumë biznese janë mbyllur, kanë falimentuar, apo nuk janë në gjendje ta mbajnë numrin e punëtorëve”, ka thënë Mujku.

Rënia ekonomike sipas kryetarit të Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, do të ndikojë në humbjen edhe të 30 mijë vendeve të punës deri në fund të këtij viti.

“1 miliard euro dëmi i deritashëm në ekonomi, që nga shfaqja e pandemisë. Deri në fund të vitit, me këtë trend të tkurrjes ekonomike, mund t’i humbim mbi 30.000 vende të punës”, ka thënë Rukiqi, raporton ktv.

Sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës, ndikimi i pandemisë COVID-19 në të dhënat e tregut të punës pritet të jetë i theksuar në tremujorin e dytë të këtij viti, por statistikat për këtë periudhë nuk janë publikuar ende.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Bie përqindja e turistëve për muajin shkurt

Published

on

Numri i turistëve për muajin shkuar ka shënuar rënie prej 41.7 për qind, ndërsa numri i qëndrimeve në hotele ka rënë me 36.8 për qind, krahasuar me të njëjtin muaj gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave, në shkurt vendi ka regjistruar 27,569 turistë ndërsa janë realizuar 60,013 akomodime.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Bie çmimi i benzinë, çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar

Published

on

Çmimi i benzinës nga mesnata do të lirohet për gjysmë denari, ndërsa çmimi i dizelit mbetet i pandryshuar, vendosi Komisioni Rregullator i Energjetikës.

Sipas vendimit të fundit të KRRE-së, çmimet e derivateve për litër do të jenë:

EUROPUSPER BS-95 do të shitet për 67,00 denar për litër.

EUROSUPER BS-98 do të shitet për 69,00 denarë për litër.

EURODISEL do të shitet për 58 denarë për litër.

 

Alsat

Continue Reading

Business

Gjatë marsit u rritën çmimet e konsumit, ranë vetëm çmimet e perimeve

Published

on

Për 0,4% janë rritur çmimet e konsumit gjatë muajit mars 2021 në krahasim me muajin shkurt të po të njëjtit vit.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se gjatë marsit të këtij viti janë rritur çmimet e këtyre produkteve: vajra dhe yndyra me 2.8%, pemë me 3.8%, pije alkoolike me 1.6%, këpucë me 3.1%, karburante dhe lubrifikantë për pajisjet e transportit personal me 4.7%.

Ndërsa, rënie e çmimeve gjatë marsit është vërejtur vetëm tek perimet me 1.5%.

Sipas, ASHK-së, norma vjetore e inflacionit, e matur në muajin mars 2021, me muajin mars 2020, ishte 1.2%.

Ndërkohë për 1.2% janë rritur çmimet e konsumit në janar të këtij viti, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Alsat

Continue Reading

Trending