Connect with us

Business

Pandemia bashkoi prodhuesit serbë dhe shqiptarë në “Qendrën tregtare virtuale”

Published

on

Rada Rakiq është pronare e furrës “KIM” në Zveçan, e cila ofron një gamë të gjerë të ëmbëlsirave. Ajo thekson që produktet e saj, që nga qershori, mund të porositen edhe përmes internetit në faqen “Qendra tregtare virtuale” dhe pret që të ketë shitje të suksesshme në periudhën e ardhshme.

Ajo konsideron që shitja përmes internetit është e lëverdishme, sepse është e qasshme për blerësit në çdo moment dhe në çdo vend.

“Të gjithë tash po meren me punën prej shtëpisë dhe kur të kërkojnë përmes internetit, do të kuptojnë se mund të porosisin produktet. Nëse e bëjmë dorëzimin, kjo do të ishte shumë e mirë. Ka njerëz që janë të mbylur, që janë të izoluar dhe ata mund të porosisin. Përmes internetit, më shumë njerëz do të dëgjojnë për produktet tona”, tha Rada Rakiq.

Dyqani online, për të është i veçantë, sepse është shumë-etnike dhe ofron shërbime dhe produkte nga më të ndryshmet.

“Për këtë shkak është shumë mirë, sepse gjithçka është në vendin e vet”, thotë ajo.

Produkte që gjenden në “Qendrën tregtare virtuale”

Edhe pronarja e ndërmarrjes “Sofra”, Nadire Hasani nga Mitrovica e Jugut, ka vendosur që produktet e saj t’i plasojë në internet. Ajo dhe bashkëshorti i saj merren me përpunimin e pemëve dhe perimeve dhe thotë që ajvari është produkti që më së shumti e shesin.

Familja Hasani, tash e disa vjet është duke u marrë me prodhimin e turshive shtëpiake dhe tashmë kanë arritur që t’i kenë klientët e vet, por konsiderojnë që edhe dyqani online do t’iu ndihmojë që të depërtojnë në treg.

“Është pak më dobët tash përmes internetit, por tash për tash, ne i kem klientët tanë. Shkojmë në treg në Prishtinë dhe ka pasur mjaft shitje gjatë pandemisë”, tha Hasani për Radion Evropa e Lirë.

Shitorja online “Qendra tregtare virtuale” funksionon në kuadër të projektit “Mbështetja për bashkëpunimin afarist ndëretnik”, të cilin e financon misioni i UNMIK-ut në Kosovë, ndërkaq e realizon Shoqata e grave “Sabor” nga Mitrovica e Veriut. Qëllimi i këtij projekt është që gjatë kohës së pandemisë COVID-19, ndërmarrjet e vogla të kenë mundësinë që t’i plasojnë produketet dhe shërbimet e tyre.

Menaxherja e projektit, Vesna Ordiq, duke folur për Radion Evropa e Lirë, theksoi rëndësinë e lidhjes së bizneseve serbe dhe shqiptare në “një komunikim të qetë dhe të natyrshëm”.

“Ata do të gjejnë këtu interesat e tyre për biznes të mëtejshëm, pavarësisht nga pjesëmarrja jonë në gjithë këtë. Ne ishim vetëm ndërmjetësues në krijimin e lidhjes, por çdo bashkëpunim i mëvonshëm do të jetë i pavarur nga ne”, thotë Ordiq.

Ajo sqaron se janë ende duke punuar në promovimin e dyqanit në internet “Qendra Tregtare Virtuale”, por që në kuadër të tij tashmë mund të gjenden produkte të ndryshme, që nga ushqimi i dimrit, çaji dhe mjalti e deri te produktet e zdrukthëtarisë dhe të tekstilit.

Pronarët e bizneseve të vogla, për t’i plasuar produketet e veta përmes dyqanit online, janë paraqitur përmes konkursit, pas të cilit kanë kaluar edhe një aftësim të shkurtër.

“Ky ishte një trajnim online për shitjet gjatë pandemisë dhe si të përshtatin biznesin me kohën në të cilën jemi, si të gjejmë rrugën deri te klientët”, shprehet Ordiq dhe shton se pas trajnimit, secili pronar i biznesit komunikon në mënyrë të pavarur me klientët e tij.

Ajo, gjithashtu, pret që dyqani në internet, i krijuar si rezultat i pandemisë së koronavirusit, do të vazhdojë të funksionojë edhe në të ardhmen, përmes të cilit shumë biznese nga Kosova do të ofrojnë produktet dhe shërbimet e tyre.

Të gjitha informacionet në lidhje me produktet dhe shërbimet e ofruara në dyqanin online “Qendra tregtare virtuale”, janë në dispozicion në serbisht, shqip dhe anglisht.  /REL

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Gjysma e familjeve të anketuara pësuan rënie në të ardhura mesatarisht 406 euro në vitin e pandemisë

Published

on

Agron Demi nga instituti GAP në një postim në rrjetin social ‘Facebook’ ka publikuar një hulumtim të UNDP, ku thuhet se 49% e familjeve të anketuar kanë pësuar ulje të ardhurave mesatarisht në 406 euro në kohë e fillimit të pandemisë.

Sipas Demit, 87% e biznese janë përballë me vështirësi të ndryshme.

“Kurse 87% e bizneseve janë përballë me vështirësi të ndryshme, nga mbyllja e plotë e deri largimi i punëtorëve. Vetëm 22% e bizneseve janë kundër masave kufizuese”, ka shkruar Demi.

Ai shtoj, se institucionet janë 100%kundër ligjeve.

“E institucionet janë 100% kundër ligjeve që munden me ja zbutë paksa humbjet bizneseve e me ua lehtësu vështirësitë qytetarëve”, u shpreh ai.

Postimi i plotë

Kërkojmë falje paraprakisht që po ja teshim qeverisë edhe me tema socio-ekonomike.

Sipas një hulumtimi të UNDP, 49% e familjeve të anketuara kanë pësu ulje të të ardhurave mesatarisht 406 euro në kohën nga fillimi i pandemisë.

Kurse 87% e bizneseve janë përballë me vështirësi të ndryshme, nga mbyllja e plotë e deri largimi i punëtorëve. Vetëm 22% e bizneseve janë kundër masave kufizuese.

E institucionet janë 100% kundër ligjeve që munden me ja zbutë paksa humbjet bizneseve e me ua lehtësu vështirësitë qytetarëve.

Alsat

Continue Reading

Business

​OAK kërkon anulimin e vendimit nga Byroja Kosovare e Sigurimeve

Published

on

Anulimi i Udhëzimit mbi implementimin e sistemit Bonus – Malus për persona juridik dhe kthimi i rregullorës së mëparshme e cila ka qenë në fuqi i cili po i demton bizneset dhe kerkesa që të mos merren vendime pa konsultime paraprake me bizneset si dhe vendimet e marra të jenë konform situatës me të cilën po ballafaqohemi ishin temat kryesore të cilat u diskutuan gjatë takimit të sotëm në mes OAK-së dhe Drejtorit Ekzekutiv Sami Mazrekut nga Byroja Kosovare e Sigurime.

OAK është duke pranuar në vazhdimësi ankesa nga bizneset lidhur me Udhëzimin e ri mbi Implementimin e Sistemit Bonus- Malus për Persona Juridik, të miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Byrosë Kosovare të Sigurimeve, e cila ka hyrë në fuqi me 01 nëntor të këtij viti.

Andaj, OAK kërkoj nga Byroja Kosovare e Sigurimeve që të anulohet ky Udhëzim mbi implementimin e sistemit Bonus Malus deri në përmisimin e situatës në vend pasi aktualisht gjendja e bizneseve është jashtëzakonisht e rëndë dhe një vendim i tillë e ka vështirësuar edhe më tepër gjendjen e këtyre të fundit.

Me këtë rast edhe Zyrtarja Ligjore në OAK, Diellza Zeqiri ka thënë se pikërisht Neni 5 i këtij Udhëzimi po i dëmton bizneset pasi që i njëjti përcakton që në mënyrë që të fitohet një shkallë bonus automjeti duhet të regjistrohet para se të njëjtit t’i skadoj regjistrimi në rastet kur nuk ka dëme të deklaruara apo aksident.

E nga ana tjetër sekretari i OAK-së Diamant Elshani, ka potencuar faktin se çdo herë duhet të ketë kordinim paraprak me komunitetin e biznesit para marrjes së vendimeve të cilat i afektojnë drejtpërsëdrejti këta të fundit.

Drejtori i Byros së Sigurimeve, Sami Mazreku ka bërë të ditur se këto kërkesa të përcjella nga OAK do t’i adresoj në instanca më të larta si në Këshill dhe Asamble, për të pritur më pas një vendim nga ana e tyre.

Rikujtojmë se sipas Udhëzimit të ri, bizneset obligohen që të paguajnë 10 ditë para skadimit të sigurimit të regjistrimit të automjetit të vitit paraprak, për vitin e ardhshëm, në mënyrë që të fitojnë një shkallë bonus në rastet kur nuk ka aksident ose dëm të deklaruar.

Kurse në rastet kur automjeti nuk regjistrohet nga 1 deri në 15 ditë nga dita e skadimit të reagjistrimit atëherë nuk do të ketë bonuse. Kështu që shkalla bonus-malus do të mbetet e njëjtë edhe pse për atë automjet nuk ka dëme të deklaruara apo i njëjti nuk ka pasur aksidente. Ndërsa në rast të vonesës në vazhdim të sigurimit mbi 15 ditë, automjetet të cilat janë të regjistruara në emër të bizneseve, edhe nëse kanë pasur bonuse direkt zhvendosen në shkallën bazë.

OAK ka kërkuar edhe nga Guvernatori i Bankes Qendrore (http://odaeafarizmit.org/reagim-ndaj-udhezimit-te-ri-per…/) dhe Kryeministri i Kosovës (http://odaeafarizmit.org/oak-riperserit-kerkesen-per…/) në takimin e djeshëm anulimin e këtij vendimi.

Në këtë takim OAK u përfaqësua nga Skënder Krasniqi-kryetari i bordit, Diamant Elshani-sekretar i bordit, Qëndresa Ibrahimi-kordinatore, Diellza Zeqiri-zyrtare ligjore dhe Fjolla Smaili-zyrtare për komunikim dhe informim me publikun.

Alsat

Continue Reading

Business

​Mehmeti e Szunyog, kërkojnë aprovimin e Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike

Published

on

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim shefin e Zyrës së BE-së/Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së, Tomáš Szunyog.

Në këtë takim u diskutua rreth zhvillimeve të fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së në tejkalimin me sa më pak pasoja ekonomike të gjendjes së krijuar nga pandemia.

Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin me veprimet e ndërmarra për të liberalizuar çmimet në tregun e sigurimeve, progresin e arritur në harmonizimin e kornizës rregullative bankare me kornizën e Basel III, të adresuara edhe në raportin e fundit të BE-së për Kosovën.

Njëkohësisht, Guvernatori falënderoi Bashkimin Evropian për mbështetjen e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës dhe BQK-së, duke përfshirë edhe periudhën gjatë pandemisë nëpërmjet Asistencës Makro – Financiare të Unionit Evropian.

Nga ana tjetër, Ambasadori Szunyog, e nënvizoi rëndësinë e punës së BQK-së në ruajtjen e stabilitetit financiar në vend.

Në këtë takim, dy palët shprehën nevojën urgjente për aprovimin e Ligjit për Rimëkëmbje Ekonomike.

Ambasadori Tomáš Szunyog gjithashtu bëri thirrje për kompletimin sa më parë të përbërjes së Bordit të BQK-së, duke kërkuar nga Kuvendi i Kosovës që ta përfundojë sa më parë procesin e përzgjedhjes së anëtarëve.

Alsat

Continue Reading

Trending