Connect with us

Maqedoni

Nuk ka plan për reformat në administratë – Alsat

Published

on

Shkurtimi i administratës për momentin ka mbetur vetëm premtim dhe nuk dihet nga do të fillojë, sa nëpunës do të pësojnë dhe madje as nëse ky proces do të realizohet vërtetë. Rezultatet e para nga procesi i optimizimit të administratës dhe shërbimeve të institucioneve s’do të mund t’i shohim deri në fund të vitit të ardhshëm, atëherë kur pritet të përfundojë projekti për këtë qëllim i financuar nga IPA fondet.

Kryeministri Zoran Zaev në prezantimin e programit qeveritar kishte deklaruar se që në tre muajt e parë të mandatit, do të sigurohen mekanizma për reforma në administratë.

Që prej muajve të parë të mandatit, Qeveria e re do të sigurojë mekanizma për reforma strukturore në administratën publike por edhe në sundimin e ligjit përmes pastrimit të gjyqësorit dhe ndërtimit të shtetit të fuqishëm ligjor”-deklaronte kryeministri Zoran Zaev. (30.08.2020).

Akoma nuk dihet se për cilat mekanizma konkretisht e ka pasur fjalën kryeministri. Nga Ministria e Shoqërisë Informatike dhe Administratës për Alsat thonë se gjatë këtyre tre muajve kanë bërë mjaftë. Shumë nga proceset për të cilat flasin thuhet se janë në zhvillim e sipër. Megjithatë nuk dihet se kur qytetarët do të mund të shikojnë frutat e para të digjitalizimit dhe modernizimit të administratës.

  • … po bëjmë … integrimin e shërbimeve për qytetarët në platformën nacionale për e-shërbime,
  • Poashtu po e zhvillojmë lidhjen e regjistrit me shumë institucione publike dhe private të cilët marrin të dhëna për qytetarët.
  • MSHIA është në zhvillim e sipër të sistemit të ri për menaxhim me resurset njerëzore, të cilin do ta përdorin qindra institucione publike, e poashtu është në proces të zhvillimit të sistemit për menaxhim me dokumentet elektronikë,
  • MSHIA po punon drejt zgjidhjeve për identitetit elektronik për qytetarët tone.

Ministria e Shoqërisë informatike thotë se zhvillohen intervistimin nëpër institucionet shtetërore dhe si rezultate, Drafti i parë i strukturës së re organizative të organeve shtetërore pritet nga tremujori i parë i vitit të ardhshëm.

Fatlume Dervishi

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending