Connect with us

Entertainment

Njeriu që gatuan pica në llavë të nxehtë nga vullkani Guatemalë!

Published

on

Gatimi i picës në një vullkan. Një biznesmen i Guatemalës ka përdorur një vullkan aktiv për të filluar një prirje të re ushqimore – gatimin e picave në një lumë lavë. David Garcia përdor rroba mbrojtëse dhe përdor tiganë të veçantë metalikë për të gatuar picat e tij në rrjedhën e lavës së vullkanit Pacaya, e cila mund të arrijë deri në 537.7 gradë nxehtësi. Fotografitë e gatimeve aventureske të Garcia kanë udhëtuar shumë larg në mediat sociale, me turistë që vërshojnë në mal për të bërë një copë dhe për të postuar fotografitë e tyre të picës së pjekur në llavën e vullkanit.


Photo: Getty

Guatemala ka tre vullkane aktive dhe shpërthimet e Pacaya, të cilat filluan së pari 23,000 vjet më parë, mund të shihen në Guatemala City, kryeqyteti, 15 milje larg. Pacaya ishte në gjumë për dekada, por filloi të shpërthente shpesh në fillim të viteve 1960. Periudha më e fundit e aktivitetit nuk është shumë e rrezikshme, me Institutin Kombëtar të Sizmologjisë, Vullkanologjisë, Meteorologjisë dhe Hidrologjisë që thotë se është vetëm “duke hedhur hirin e përmasave të vogla deri në mesatare”, që nga 12 maji. krahu veriperëndimor prodhon burime lavash, rreth 50-100 metra të larta, që ushqejnë rrjedhat e avancuar të lavës. Rrjedhat e llavës kanë arritur më shumë se 2,300 metra [7,545 metra] distancë dhe po afrohen ngadalë drejt tokës bujqësore të La Breña në perëndim. ‘Garcia është një llogaritar për punën e tij ditore, por ka pjekur picat në mal që prej vitit 2013.

 

Photo: Getty

‘Unë e vendosa atë në një shpellë të nxehtë që ishte afërsisht 800 gradë [1400 gradë Fahrenheit] dhe doli për 14 minuta”, tha ai për AFP. ‘Kur provova aromën e picës së gatuar me nxehtësinë vullkanike, thashë,‘ kjo është një ide e mirë. ” Por ndërsa Pacaya filloi të rritej në aktivitetin dhe nxehtësinë e tij, ai e zhvendosi operacionin e tij në një copë toke afër kraterit në mënyrë që të mund të gatuante pica direkt në vetë lavën. Ka rreziqe për të gatuar në një rrjedhë lave – temperaturat e larta mund të dëmtojnë lehtësisht tiganët dhe brumin nëse lihen për shumë kohë, dhe nëse Garcia nuk është i kujdesshëm, lava mund ta çojë picën shumë larg që ai të arrihet. Por për Garcia, rreziku ia vlen, me turistë që vërshojnë në picerinë e tij të improvizuar.

Photo: Getty