Connect with us

Maqedoni

Ndërtimet pa leje, komunat kërkojnë më shumë kompetenca

Published

on


Parandalimi i ndërtimeve pa leje, do të jetë më efikas kur përveç pushtetit qendror edhe Qyteti i Shkupit dhe komunat të kenë kompetenca dhe institucione përkatëse për kontrollin dhe prishjen e objekteve pa leje. Kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov, thotë se pret që të miratohet ligji për formimin e policisë komunale dhe marrjes së një pjesë të kompetencave ndaj ndërtimeve pa leje.

“Ekziston vullnet politik për formimin e policisë komunale të Qytetit të Shkupit, teksti ligjor është gati dhe pres që së shpejti do të fillojë të miratohet ligji me qëllim që kur të hyjmë në mandatin e ardhshëm, vitin e ardhshëm të mundemi me llojin e atillë të institucionit të mund të bëjmë mes të tjerash edhe kontrollin e ndërtimeve pa leje”, deklaroi Petre Shilegov, qyteti i Shkupit.

Kryetari i Komunës Qendër, Sasha Bogdanoviq, thotë se deri më tani në këtë komunë kanë larguar një sërë objektesh pa leje. Paralajmëron edhe prishjen e të tjerave.

“Tani do të kemi prishje të tjera, kemi ndarë rreth 13 milion denarë për largim të objekteve dhe mendoj se ky është rekord. Do të publikohen vendimet e mara për këto objekte. Por për ne me rëndësi është të ketë përfundim edhe juridik, të mos ndodh vetëm që ta prishni objektin e pastaj të zvarriteni nëse do të paguajnë ose nuk do të paguajnë. Patjetër dikush të mbajë përgjegjësi pse i është kujtuar të fillojë të ndërtojë pa leje”, tha Sasha Bogdanoviq, Komuna Qendër.

Sipas raportit të Entit Shtetëror të Statistikave, vetëm vitin e kaluar në të gjithë vendin janë ndërtuar 866 ndërtime pa leje, pjesa më e madhe e të cilave, 153 në kryeqytet. Ditë më parë Inspektorati shtetëror për ndërtim i ka dorëzuar Qeverisë raport në të cilin, ka konstatuar se në pesë objekte në Çarshinë e Vjetër të Shkupit ka parregullsi në ndërtime dhe rikonstruktime të objekteve. Mirëpo Qeveria ende nuk e ka shqyrtuar këtë raport.

Mefail Ismaili

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending