Connect with us

Maqedoni

Mungesa e mësimit, nxënësit shënojnë ngecje

Published

on


Rikthimi i pjesshëm i nxënësve në shkollë pas 7 muajsh ndërprerje për shkak të gjendjes me Covid 19 është shoqëruar me probleme të ndryshme. Mësuesit thonë se shumë prej nxënësve po shfaqin vështirësi në shkrim dhe lexim, madje edhe në komunikim mes vete. Mësuesi, Mevludin Avdiu thekson se stresi i krijuar nga virusi korona ka ndikuar që nxënësit të frikohen të shprehen lirshëm.

Vërejmë që nuk kanë mundur t’i arrijnë qëllimet arsimore të klasës së dytë. Tash, mungesat e klasës së dytë po i vërejmë në klasën e tretë, kanë probleme të ndryshme, për të shkruar, për të lexuar edhe shumë probleme të tjera. Ne po mundohemi përsëri, diçka duke përsëritur nga klasa e dytë po e ndërlidhim me klasën e tretë dhe shpresojmë që do të arrijmë sukses. Vërehet mungesa e komunikimit me mësuesin, me shoqërinë”-tha Mevludin Avdiu, mësues në SHF “Faik Konica”, komuna e Likovës.

Pavarësisht vështirësive të shumta, nxënësit nga klasa e parë e deri në tretë, i gëzohen  rikthimit në shkollë me prani fizike.

“Shumë isha e mërzitur për të gjithë shokët dhe shoqet dhe për mësuesen time. Kisha shumë dëshirë të vij në shkollë.  A po të pengon maska? Pak, ndonjëherë”.

“Kemi filluar me mësim dhe jemi gëzuar shumë”.

Drejtori Jahija tha se nga Ministria e Arsimit do të vazhdojë të kërkoj leje për mësim me prani fizike, edhe për nxënësit nga klasa e katërt e deri në të nëntën, sepse mbi 100 nxënës kanë mbetur pa mësim nga distanca.

E kemi listën që i kërkojnë vërtetimet për ndihma sociale, mbi 135 nxënës janë. Mund të jenë edhe më shumë, kanë dy tre fëmijë, kanë vetëm një telefon ose një lap-top, mirëpo mund të jetë orari i përbashkët i fëmijëve dhe mund të hasin në probleme”-tha Rashid Jahija, drejtor i SHF “Faik Konica”, komuna e Likovës.

Në shkollën “Faik Konica” të Komunës së Likovës mësojnë 684 nxënës, përfshirë edhe numrin e nxënësve nga tri shkollat periferikeke.

 

Melihate Rustemi

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending