Connect with us

Business

Mjete të dobishme për marrjen e vendimit të duhur të biznesit

Published

on

Hulumtimi i tregut është një parakusht për marketing cilësor, marrëdhënie me klientët, si dhe shkallën e suksesit të biznesit tuaj dhe të ardhurave në përgjithësi.

Ky është një hap i domosdoshëm nëse dëshironi që shërbimi ose produkti juaj të arrijë te njerëzit e interesuar në kohën e duhur.

Nëse zgjidhni të injoroni situatën e tregut dhe qëndrimet dhe vlerat e klientëve tuaj, biznesi juaj është pothuajse i dënuar. Rritja e biznesit tuaj do të pengohet ndjeshëm sepse klientët tuaj nuk do të besojnë në përfitimet e markës suaj.

Këtu janë disa këshilla të dobishme për teknikat e kërkimit të tregut që mund t’i zbatoni lehtësisht për të mbledhur të dhëna përkatëse që do t’ju lejojnë të krijoni një strategji ideale biznesi dhe të merrni vendime taktike.

Përmirësoni cilësinë e shërbimit duke anketuar – cilët janë klientët tuaj?

Një klient i kënaqur është një udhëzues i besueshëm dhe i suksesshëm për përparimin e biznesit dhe mbledhja e rregullt e opinionit publik për cilësinë e shërbimit tuaj do t’ju japë udhëzime se si mund ta përmirësoni dhe përshtatni shërbimin (ose produktin) tuaj me klientët potencialë.

Sondazhi është tradicionalisht një mënyrë e besueshme për të mbledhur informacione përkatëse për t’ju ndihmuar të kuptoni nevojat dhe qëndrimet e klientëve tuaj aktualë dhe të mundshëm – cilët janë ata, si e kalojnë kohën e tyre dhe në çfarë besojnë?

Nuk është e nevojshme të jeni ekspert për të hartuar anketa për të kryer kërkime në mënyrë profesionale dhe pa gabime – shembujt e pyetësorëve dhe anketave më të mira që mund të gjeni duke kërkuar në internet janë këtu për t’u aplikuar ose përdorur si një udhëzues në krijimin e një sondazhi unik.

Një marrëdhënie cilësore me klientët dhe një reputacion i markës që “dëgjon klientët e saj” janë të gjitha gjërat që do ta bëjnë biznesin tuaj “të gjallë” dhe të fuqishëm. Në një botë ku ka ortekë reklamash nga të gjitha anët – një rekomandim realist nga një klient i kënaqur është i paçmuar.

Pra, sondazhet janë një metodë e lehtë për të krijuar një marrëdhënie besimi të plotë me klientët tuaj, si dhe për të bindur të rinjtë që të “dashurohen” me markën tuaj – duke u identifikuar me vlerat dhe qëndrimet e biznesit tuaj.

Hulumtimi i tregut – si të arrihet një strategji e besueshme biznesi?

Pasi të keni një pasqyrë të qartë të nevojave të klientëve tuaj, para jush është një “kanavacë bosh” mbi të cilën ju duhet të përdorni talentin tuaj sipërmarrës për të arritur qëllimin për të cilin po përpiqeni.

Një produkt – apo shërbim i mirë, siç e keni vënë re tashmë – nuk mjafton për të arritur suksesin e dëshiruar, apo pozicionin e dëshiruar në raport me konkurrencën. Është e rëndësishme që ju të keni një strategji të mirë biznesi dhe “paraqitjen” tuaj në një treg të caktuar.

Detyra tjetër para jush është të hulumtoni konkurrencën. Për fat të mirë, në një kohë kur pothuajse çdo punë është e disponueshme në internet, procesi i kërkimit të konkurrencës nuk ka qenë kurrë më i lehtë.

Hulumtimi i tregut në internet – rrjetet sociale si burim kërkimi?

Mjeti juaj është një shfletues interneti dhe një kërkim i thjeshtë i faqes “Rreth nesh” dhe përmbajtjeve të ngjashme është një metodë e shpejtë dhe e lehtë që do t’ju lejojë të merrni një përshtypje të parë për situatën e tregut dhe të mblidhni informacionin bazë përkatës rreth konkurrencës.

Hulumtimi konkurrues përfshin hulumtimin e pikave të forta dhe të dobëta të tyre. Mundohuni të kuptoni pse klientët e tyre i zgjedhin ato për ju, si dhe se cila është vlera unike e biznesit tuaj për ta.

Është e vërtetë që ky proces mund t’ju kushtojë më shumë kohë, por mbani në mend se një strategji e hartuar mirë do t’ju shpërblejë shumëfish. Testimi i plotë i konkurrencës është një nga faktorët kryesorë të pozicionimit të mirë në treg.

Cilat janë gabimet më të zakonshme në proceset e kërkimit të tregut?

Hulumtimi i tregut nuk është një nga ato punë që bëhen një herë dhe me të cilat keni përfunduar deri në njoftimin e dytë. Është një proces i vazhdueshëm, sepse tregjet sot janë jashtëzakonisht dinamike, ndaj situata që po hulumtoni është e prirë për ndryshime të shpeshta.

Pavarësisht nëse dëshironi të përmirësoni biznesin tuaj ose të filloni një biznes të suksesshëm, është e rëndësishme t’i qaseni me kujdes hulumtimit të tregut – konkurrencës dhe klientëve dhe të përpiqeni të reduktoni gabimet e mundshme në përpunimin e të dhënave të mbledhura.

Softueri përdoret më shpesh për analizën e të dhënave, shumë prej të cilave mund t’i përdorni plotësisht pa pagesë. Ata përdorin metoda të ndryshme statistikore, dhe nëse nuk jeni ekspert në to – është e rëndësishme të kërkoni ato që janë të destinuara për fillestarët në këtë fushë.

A garanton kërkimi suksesin e biznesit tuaj?

Një nga gabimet më të zakonshme është besimi se një hulumtim i kryer, do të thotë se të gjitha problemet tuaja janë zgjidhur dhe suksesi i biznesit është i garantuar. Megjithatë, fatkeqësisht nuk është kështu.

Është e rëndësishme të kihet parasysh se hulumtimi i tregut shërben si një mjet për të drejtuar vazhdimisht aktivitetet tuaja në botën e biznesit. Pra, ju takon juve, pasi keni dëgjuar rezultatet e hulumtimit, të merrni vendime që do të mundësojnë një të ardhme të ndritur për biznesin tuaj.

Hulumtimi i tregut mund të jetë një proces vërtet frymëzues në të cilin lindin disa nga idetë më të mira të biznesit. Nëse jeni duke filluar një biznes të ri ose duke zhvilluar një ekzistues – është një aktivitet biznesi jashtëzakonisht i dobishëm kur bëhet fjalë për krijimin e strategjisë suaj të biznesit.

Alsat