Connect with us

Shendetsi

Kanceri i gjirit: Një milion gra në Mbretërinë e Bashkuar mund të kenë humbur kontrollet

Published

on

Pothuajse një milion gra në Mbretërinë e Bashkuar kanë humbur kontrollin jetësor të gjirit për shkak të coronavirusit.

Programet e kontrollit të gjirit u ndërprenë në mars, ndërsa shërbimi shëndetësor kombëtar përqendroi burimet në trajtimin e pandemisë.

“Breast Cancer Now”, me seli në Londër, llogarit që rreth 8,600 gra nuk kanë bërë një skanim kanë kancer të pa zbuluar të gjirit. Programi i skanimit po ekzekutohet përsëri, por masat e distancës sociale kanë zvogëluar kapacitetin. Kombinuar me numrin e madh të grumbulluar të grave që presin për një skanim, dhe më shumë gra që fillojnë të paraqiten me shqetësime rreth simptomave të mundshme, paralajmërohet që shërbimi është nën presion të fortë.

Kanceri i gjirit i diagnostikuar në një fazë të mëvonshme mund të jetë më i vështirë për tu trajtuar.

“Breast Cancer Now” vlerëson se një total prej 986,000 gra në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar humbën mamografinë e tyre për shkak të COVID-19.

Vlerësimi bazohet në numrin mesatar të grave të kontrolluara në muaj, dhe kohëzgjatjen e përafërt të kohës kur u pezullua programi i shqyrtimit, në secilën pjesë të Mbretërisë së Bashkuar, shkruan BBC.

Kjo ndahet në pothuajse 838,000 gra në Angli, 78,000 në Skoci, 48,000 në Uells dhe 23,000 në Irlandën e Veriut.

Ekranizimi zakonisht diagnostikon rreth 19,000 kancere të gjirit në vit në Angli. /Telegrafi.