Connect with us

Shendetsi

Humbja e dëgjimit: Një tingull i veçantë mund të jetë tregues i dëmtimit të veshit

Published

on

Ekspozimi ndaj zhurmës së lartë është shkaku i dytë më i madh i humbjes së dëgjimit.

Organizata bamirëse ‘Action On Hearing Loss’ vuri në dukje: “Ekspozimi i gjatë ndaj tingujve mbi 80dB mund të dëmtojë veshët tuaj”.

80dB, i referohet shkallës decibel të përdorur për të matur nivelet e zhurmës.

Foto: GettyImages

Bamirësia shpjegoi: “Ajo pasqyron ndjeshmërinë e veshëve të njeriut në nivele të ndryshme të tingullit”.

Ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmave të larta mund të shkurtojë gamën e frekuencave që mund të dëgjoni. Për shembull, aftësia për të dëgjuar tinguj të lartë dhe të ulët do të ulet, shkruan Express.co.uk.

Në fillim, kjo ulje e aftësisë së dëgjimit mund të kalojë pa u vërejtur, megjithatë një tingull i veçantë mund të shërbejë si një shenjë paralajmëruese. Nëse dëgjoni zhurmë në veshë – e njohur si tringëllimë në veshë – është një shenjë se dëgjimi është dëmtuar.

“Dy të tretat e njerëzve me tringëllimë në veshë kanë humbje të dëgjimit”, konfirmoi bamirësia.

Disa njerëz mund ta përshkruajnë tingullin si “fërshëllimë, gumëzhitje ose gërvishtje”. /Telegrafi/