Connect with us

Showbiz

Festivali “Mirëdita, dobar dan” pritet me protesta në Beograd, e quajnë ngjarje politike që promovon anëtarësimin e Kosovës në UNESCO

Published

on

Policia bllokoi kryqëzimet pranë Qendrës për Dekontaminimin Kulturor në Beograd, ku u hap festivali “Mirëdita, dobar dan”, duke parandaluar afrimin e disa grupeve të krahut të djathtë, raporton mediumi derb H1. Misa Vaqiç, udhëheqësi i të djathtës serbe, është gjithashtu i pranishëm. Policia mori me vete një person i cili ndërpreu fjalimin hyrës në hapjen e festivalit.

Njëri nga të rinjtë nga grupi i mbledhur arriti të hyjë në CZKD dhe të ndërpresë fjalimin hyrës. Ai u mor shpejt jashtë nga policia.

Të mbledhurit para CZKD-së, të cilët ishin rreth 200, që i përkasin organizatës së djathtë ‘Zavetnici’ dhe grupeve të tjera të krahut të djathtë, dhe midis tyre është udhëheqësja e organizatës, Milica Durdeviç, e cila i drejton ata. Ajo i kërkoi policisë që t’i linte të afroheshin dhe të përçonin mesazhin e tyre.

Sima Spasic nga Shoqata e Familjeve të Viktimave të Kosmetit është gjithashtu e pranishme, duke u përpjekur të prishë ngjarjen. Ata që janë mbledhur mbajnë flamujt e Serbisë dhe flamujt e Mbrojtësve dhe bërtasin “Oh Kosova, Kosova”.

Milica Djurdeviç dhe Misa Vacic, udhëheqësi i të djathtës serbe, arritën të kalonin pas kordonit, pasi policia i la të lirë.

“Mesazhi ynë është se SNS është përgjegjëse për mbajtjen e festivalit “Mirëdita, dobar dan”. Kjo nuk ka të bëjë me artistë nga Kosova, ‘Mirëdita dobar dan’ është një projekt politik”, i tha Djurdjeviç mediumit H1.

Ajo gjithashtu tha se mesazhi kryesor i dërguar nga ky festival është “anëtarësimi i Kosovës në UNESCO”.

Misa Vaqiç tha për H1 se të mbledhurit nuk po protestonin “për shkak të programit, por për shkak të festivalit”.

“Kjo është një protestë e disa grupeve patriotike dhe një shembull i shkëlqyeshëm i unitetit ku kemi rënë dakord për një kundërshtar të përbashkët, dhe kjo është Nisma Rinore që provokon me këtë festival”, tha Vaqiç, duke shtuar se “nuk ka trashëgimi kulturore të Kosovës, por trashëgimi kulturore serbe në Kosovë”.

Pjesëmarrësit nga Kosova më parë kishin ardhur në festival nën shoqërimin e policisë.

Një nga pjesëmarrësit në festival, regjisori Kushtrim Koliqi, i tha H1 se situata është shqetësuese dhe se ai pret që rrethanat të jenë të ndryshme çdo vit, por kjo nuk po ndodh.

Thirrjet për një protestë kundër festivalit “Mirëdita, dobar dan” u shfaqën më parë në rrjetet sociale, dhe hyrja në Qendrën e Dekontaminimit Kulturor, ku do të mbahet festivali, u mbulua me postera dhe mesazhin “Mirëdita, dobar dan”.

Siç është njoftuar në postimin në Facebook, mbrojtësit duhet të mblidhen para Tempullit të Shën Savës, nga ku do të drejtohen në Qendrën për Dekontaminimin Kulturor dhe, siç thanë në njoftim, disa organizata gjithashtu njoftuan mbërritjen e tyre për të protestuar.

Nisma Rinore për të Drejtat e Njeriut, e cila është një nga organizatorët e festivalit “Mirëdita, dobar dan”, thekson se mesazhi i festivalit është përhapja e paqes dhe pajtimit midis shoqërisë serbe dhe kosovare, dhe jo dhuna, urrejtja dhe ndarja. /Telegrafi/